Opnieuw storing op effectenbeurs

Beleggers in Amsterdam moesten vanochtend even geduld hebben voordat zijn aan de slag konden op de beurs. Het Damrak werd, zoals wel vaker de afgelopen tijd, getroffen door een storing waardoor er tot kwart voor elf vanochtend geen handel mogelijk was.

Juist voor beleggers in ING was dat een tegenvaller. Het bank- en verzekeringsconcern kwam vanochtend met de jaarcijfers, maar op de beurs lag ook de handel in dit fonds het grootste deel van de ochtend stil.

Twee jaar geleden was Philips laaiend toen het concern zijn jaarcijfers voor opening van de beurs publiceerde, maar beleggers door een storing vijf uur moesten wachten voordat handel in de `Flippen' mogelijk was.

De verlate reactie van beleggers op de resultaten van ING leidde tot een daling van ruim 1 procent. Het concern maakte een winst bekend van 4,5 miljard euro, waarmee die ongeveer op hetzelfde niveau uitkwam als in 2001. ING wilde daarbij geen uitspraken over de vooruitzichten voor 2003. De toonaangevende AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, stond tegen het einde van de ochtend op een marginaal verlies van 0,4 procent, op ruim 280 punten.

In Parijs begon de CAC-index na een vertraagde opening 0,5 procent lager, en noteerde rond het middaguur op een verlies van 0,3 procent. Ook de toonaangevende FTSE-index in Londen stond zo'n 0,3 procent lager. De DAX-index, de belangrijkste graadmeter in Frankfurt, noteerde tegen het middaguur nagenoeg onveranderd.

AstraZeneca was in Londen een van de dalers. Het farmaconcern zou een rapport over neveneffecten van een middel waaraan in Japan een aantal mensen is overleden, hebben verdonkermaand. Het aandeel zakte met 1,3 procent. De Britse bankaandelen konden aanvankelijk profiteren van de cijfers van Alliance and Leicester, die de verwachtingen ruim overtroffen. Deze bank boekte een koersstijging van 0,7 procent, maar het aandeel zakte later weg tot een verlies van 1,35 procent. Het hoogst stond het mediaconcern Reuters (plus 4 procent).

In Frankfurt was het energieconcern Eon de beste met een koers die 2 procent hoger was. Een koerswinst van 1,8 procent was weggelegd voor een ander energieconcern, RWE. Onderaan stond ThyssenKrupp met een min van 5,75 procent.