Michael Jackson, onbegrepen huisvader

Michael Jackson haalde gisteravond hard uit naar Martin Bashir. De Britse interviewer had in zijn portret van de popster de waarheid verdraaid.

Het is allemaal laster. Michael Jackson houdt van zijn kinderen als een goed huisvader. Hij is twee keer aan zijn gezicht geopereerd, niet uit ijdelheid, maar omdat een explosie bij de opname van een tv-reclame hem derdegraads brandwonden had bezorgd.

Dat waren enkele conclusies die de Amerikaanse tv-kijkers gisteravond konden overhouden aan een twee uur durend programma waarin fragmenten uit een recente documentaire over de 44-jarige popster werden vergeleken met de beelden die Jacksons staf opnam tijdens de vraaggsprekken voor die zelfde documentaire. Over die documentaire, die in Nederland op 4 februari is uitgezonden, bestond veel ongenoegen bij Jackson.

Onder het motto `de passages die u niet heeft mogen zien' toonden de makers van Michael Jackson, Take Two: The Interview They Wouldn't Show You een beeld van de popster dat al met al aardiger en gewoner was dan wat de Brit Martin Bashir er na acht maanden ondervragen van had gemaakt.

De stelling van deze productie van tv-zender Fox is dat Bashir de ster bijna devoot ondervroeg om zijn vertrouwen te winnen en na afloop verdachtmakingen rondstrooide over Jacksons vermeende misbruik van de kinderen die hij gratis uitnodigt in zijn privé pretpark Neverland, bovendien een gevaar voor zijn eigen kindjes.

Het Jackson-kamp bracht diens tweede vrouw Debbie, de moeder van twee van zijn kinderen, in stelling. Zij verbrak haar stilzwijgen – de formulering kon van de roddelpers zijn – omdat zij alle leugens rond haar ex zat was. Zij heeft de kinderen weliswaar aan Jackson afgestaan, maar Debbie verzekerde dat hij de beste huisvader op aarde is – hij was onbeschrijflijk gelukkig geweest bij hun geboorte. Dat hij een van de kleintjes in Berlijn even uit over de balustrade van zijn hotelkamer hing was hoogstens een bewijs dat een normaal leven hem niet is gegund.

Michael gaf volmondig toe dat zijn leven vanaf zijn vijfde een onnatuurlijke hel was geweest. Zijn vader had hem en zijn broertjes afgebeuld om maar te repeteren en op te treden, ,,maar hij was ook een genie'' – een fragment dat Bashir uit zijn film had geknipt om een zwarter beeld te kunnen schetsen, volgens de Jacksons (pa en ma kwamen de vrede in beeld herstellen).

De meest verrassende getuigenis in dit lang uitgesponnen reparatie-document was die van Jacksons particuliere make up-medewerkster. Zij vertelde niet alleen dat zijn gezicht gerepareerd moest worden na zijn ernstige brandwonden. Zij maakte ook korte metten met de roddel dat hij allerlei plastische chirurgie heeft laten toepassen om blank te lijken. Hij heeft een ziekte die het pigment uit zijn huid doet verdwijnen. De witte vlekken die daar het gevolg van zijn had zij eerst donker moeten bijschminken, later werden de witte plekken zo overheersend dat zij de rest daarbij aanpast.

Michael Jackson had filmbeelden uit zijn eigen bezit ter beschikking gesteld, maar geen enkele zeggenschap over de samenstelling van deze laatste defensie-docu gehad, liet Fox trots weten. Wel zou Fox 2,4 miljoen hebben betaald voor het materiaal van Jacksons eigen cameraman. Hoe dan ook, Jackson kan tevreden zijn: hij kwam naar voren als een topartiest, en eigenlijk een heel aardige man, met gevoel voor de absurditeit van zijn bestaan.

Zaterdag in Leven:

Michael Jackson is normaal?

`Living with Michael Jackson' wordt 16/3 herhaald op Yorin. Verschillende zenders strijden om de uitzendrechten van `Take two'.

    • Marc Chavannes