Megacontract VNU

De Amerikaanse onderzoeker Nielsen Media Research, onderdeel van VNU, heeft een megacontract afgesloten met de Amerikaanse tv-maatschappij NBC. Nielsen verstrekt NBC zeven jaar lang gedetailleerde informatie over kijkgedrag voor ,,enkele honderden miljoenen dollars'', volgens VNU, dat de afgelopen jaren veranderde van een traditionele uitgever in een leverancier van marketinginformatie en mediaonderzoek.

Nielsen onderzoekt kijkcijfers voor alle NBC-zenders. VNU bestempelt het contract als ,,de grootste deal ooit in de geschiedenis van mediaonderzoek''. Nielsen zal voor NBC zijn respondentengroep verdubbelen naar circa 10.000 huishoudens. ,,Nielsen gaat de kijkcijfers heel nauwkeurig meten. In al die huishoudens geven de vaders, moeders en kinderen aan naar welke programma's ze kijken. Hun kijkgedrag is van belang voor adverteerders bij NBC.''