Krajicek de tennisser zegt Ahoy' vaarwel

Met een staande ovatie begeleidde het Rotterdamse publiek de laatste aftocht van tennisser Richard Krajicek in Ahoy'. Iets langer dan normaal zwaaide de Nederlander terug naar de mensen die hij volgend jaar als toernooidirecteur naar het sportpaleis hoopt te lokken. De afscheidstournee van de oud-Wimbledonkampioen, die gisteren begon met een nederlaag in de tweede ronde tegen de Fransman Nicolas Escudé (6-3, 6-7 en 7-6), moet volgens de plannen pas eindigen op het toernooi van Wimbledon in 2004.

Krajicek had aanvankelijk steeds het idee om na de US Open van dit jaar zijn actieve loopbaan te beëindigen, maar verschillende blessures verhinderden hem om een periode van een paar maanden achtereen voluit te kunnen spelen. De 31-jarige vader van twee kinderen is voor zijn gevoel dan ook nog niet klaar op de tennisbaan. Of het Krajicek wordt gegund om dit seizoen verder blessurevrij te blijven is nog maar de vraag.

Een van zijn laatste doelen was om op zijn afscheidstoernooi in Ahoy' een klinkend resultaat neer te zetten. Als voormalig winnaar – in zowel 1995 als 1997 – hoopte het servicekanon tijdens de dertigste editie van het World Tennis Tournament de tennisbaan in stijl te kunnen verlaten. Hij was er daarbij niet vanuit gegaan dat dat moment gisteren al zou aanbreken. Titelverdediger Escudé voorkwam dat de geboren Rotterdammer als een groot kampioen de arena kon verlaten.

Vrijwel direct na zijn laatste partij werd Krajicek al geconfronteerd met zijn toekomstige baan als toernooi-directeur van het Rotterdamse tennistoernooi. In de kleedkamer werd hij deze week door zijn collega's al verschillende keren gedold met zijn functie waarin de tennisser als een zakenman zal moeten gaan onderhandelen om een spelersveld bij elkaar te krijgen.

Krajicek stond in het verleden zelf niet te boek als een speler die zijn manager de opdracht gaf om niet al te hoge eisen te stellen. Het komende jaar zal hij zich de onderhandelingstactieken van een toernooi-directeur eigen moeten gaan maken om zich te verweren tegen spelersagenten die honderdduizenden euro's aan startgelden eisen.

Nu zijn sportieve taak vroegtijdig tot een einde kwam wil Krajicek deze week al vast een beetje gaan benutten om te snuffelen aan zijn toekomstige bestaan. Aan de hand van ad interim-directeur Stan Franker zal Nederlands beste tennisser ooit deze week een dagje mee gaan lopen om te kijken wat een toernooi-directeur allemaal doet.

Krajicek gaat er vooralsnog vanuit dat hij volgend jaar ,,niet zomaar in het diepe wordt gegooid''. ,,Het is natuurlijk heel spijtig dat Wim Buitendijk (de vorig jaar overleden toernooi-directeur) er niet meer is. Ik reken er wel op dat ik hier in een team terecht kom dat mij de steun zal geven die ik nodig heb'', sprak Krajicek. ,,Ik weet van mezelf dat je als toernooi-directeur in ieder geval niet moet irriteren.''

Volgens de tennisser Krajicek voldoet het World Tennis Tournament aan vrijwel alle eisen die de hedendaagse profspelers stellen aan een groot evenement. Het spelershotel, de trainingsbanen, de playerslounge en het VIP-dorp kunnen zich meten met de beste toernooien van Europa. Met meer dan normale belangstelling bekeek Krajicek deze week alvast de organisatie van wat volgend jaar `zijn toernooi' is.

De tennisser is door Ahoy' vooral binnengehaald om als bekend boegbeeld interessante spelers te lokken. Maar Krajicek liet gisteren op voorhand al weten dat het voor hem ook bijna een onmogelijke opdracht is om een ster als Andre Agassi vast te leggen. ,,Daar moet je gewoon geluk bij hebben'', oordeelde Krajicek. ,,Iemand als Agassi komt echt alleen als hij het zelf wil. Ik kan hem alleen dwingen door hem een pistool tegen zijn hoofd te zetten.''

Voordat Krajicek de zakelijke strijd met zijn collega's aan gaat wil hij zijn toekomstige klanten dit jaar eerst nog op sportief gebied verslaan.

    • Koen Greven