Koelbloedige moord in winkelstraat

Bij een schietpartij op de Bergweg in Rotterdam zijn gisterenmiddag een dode en twee gewonden gevallen. Wat de aanleiding was voor het incident is nog onduidelijk, aldus een politiewoordvoerder vanochtend. Een afrekening in het criminele circuit wordt niet uitgesloten.

Twee Rotterdammers van 27 en 28 jaar die zich gisteren in de namiddag bij de politie meldden, zijn aangehouden en zitten nog vast voor verhoor. ,,Er wordt onderzocht in welke mate zij betrokken zijn bij de schietpartij,'' zegt de woordvoerder. Het is niet duidelijk of zij de daders zijn.

De eigenaar van een in de straat gevestigde slagerij, K. Both, was oogetuige van de schietpartij. Hij zag het ,,in een flits'' gebeuren. ,,Er stopten een Mercedes en een BMW en mensen renden weg. Ik besefte nog niet wat er aan de hand was. Toen hoorde ik schoten. Daarna reden de auto's met hoge snelheid weg. Het leek het wilde Westen wel''

Op de stoep voor zijn scharrelslagerij, met uitzicht op de plek van het misdrijf, is een gele krijtcirkel overgebleven na het sporenonderzoek van gisteren. Volgens Both's collega zijn er ,,zeker 15 schoten'' afgevuurd.

De medewerksters van een reisbureau waar de schietpartij vrijwel voor de deur plaatshad, zeggen niks gezien te hebben. ,,Maar we hoorden wel een knal en zijn toen naar achteren gegaan en hebben de politie gebeld. We dachten eerst dat het een knalpijp was,'' vertelt de bedrijfsleidster.

Naast het reisbureau stond een Volkswagen Golf geparkeerd, volgens de medewerksters van de slachtoffers, met minimaal één kogelgat in de voorruit. Voor de zaak lag één van de gewonde slachtoffers met een kogelwond in zijn arm. Een tweede slachtoffer vluchtte dodelijk gewond een nabijgelegen elektronicazaak binnen. Daar probeerde een aanwezige stewardess eerste hulp te verlenen aan de zwaargewonde man, aldus de directie van de elektronicazaak, maar de man overleed even later.

Vanuit het reisburo zagen de medewerksters hoe het derde slachtoffer met een bebloede hand naar de man toe ging die op straat lag. ,,Waarschijnlijk om te kijken hoe het met hem was.''

De twee gewonde mannen liggen nog in het ziekenhuis, maar zijn niet levensgevaarlijk geraakt, aldus de politie woordvoerder.