Kinderboerderijen fokken minikoeien

Een koe op kinderhoogte, ofwel een minikoe. Als het fokprogramma slaagt, is het dier (schofthoogte één meter) over vijf jaar in Nederland te bewonderen. Dat zegt Jacob Bos, beheerder van kinderboerderij Schutterspark in Brunssum, die met vier andere kinderboerijen een minikoe gaat fokken.

Bos en zijn collega's denken vijf generaties nodig te hebben om ,,uniformiteit'' te bereiken – ,,zeg maar een nieuw ras te ontwikkelen''. De eerste stap is in Brunssum al gezet. Koe Moeke en stier Guus, beide klein van stuk, zijn op Valentijnsdag `verloofd' en krijgen over negen maanden een kalfje, dat ten hoogste 1.30 meter groot zal worden. Een normaal volwassen rund is tien à twintig centimeter hoger.

De aanleiding voor het fokken van de minikoe is de mond-en-klauwzeercrisis. Sindsdien gelden strenge regels. Zo mogen agrariërs hun kalveren nog maar bij drie toeleveranciers kopen. Ze nemen nauwelijks nog beesten van de kinderboerderijen af. Bos: ,,Normaal kopen wij in februari twee kalfjes. Die gaan in oktober weg, omdat ze te groot worden voor onze stalruimte. Nu blijven we ermee zitten, dat kan niet. Dus zijn we gedwongen een eigen beleid uit te stippelen.''

Behalve de kinderboerderij in Brunssum doen De Bolderhof (Druten), de Heilige Landstichting (Nijmegen), de hoeve in Neerbosch en De Glind (Barneveld) aan het experiment mee. Alle behoren tot instellingen voor verstandelijk gehandicapten of moeilijk opvoedbare jongeren. Bos zegt dat hij zich niet op glad ijs begeeft. ,,Als je in de genen gaat prutsen of gaat klonen, dan ontstaan allerlei bezwaren. Wat wij doen is puur natuur. We gebruiken vijf rassen om het kruisschema uit te voeren.''

De kleine Indische koe wordt daarbij betrokken, en inheemse koeien. Bos wil de precieze rassen niet prijsgeven. ,,Het is ingewikkeld, ja, één en één is geen twee in de fokwereld. Maar wij hebben de nodige wijsheid in huis. Wij hebben veel ervaring met het fokken van geiten en schapen. Bovendien heb ik de opleiding dierenverzorging in Barneveld gevolgd.''

Het aantal minikoeien zal beperkt zijn, omdat de kinderboerderijen weinig ruimte hebben. Bos zegt dat de vondst de helft van de kosten bespaart. ,,Het ligt simpel: kleine koeien eten niet alleen minder, ze schijten ook minder. En de bezoekende kinderen? Ach, als een kleuter van vier jaar oog in oog staat met een koe, dan weet hij echt niet of het om een gewone koe of een minikoe gaat.''