Jongen (14) dreigt met explosieven

De politie Limburg-Zuid heeft dinsdag een 14-jarige leerling van het Eijkenhagencollege in Landgraaf aangehouden, die vaak had gezegd gebouwen in zijn woonomgeving te zullen opblazen.

De politie heeft in zijn huis explosieven aangetroffen alsmede luchtdrukpistolen, speelgoedpistolen, een speelgoedgranaat en een replica van een vuurwapen. Volgens de politie vertelde de jongen zijn plannen aan vriendjes, die hij dreigde ,,op te blazen, als ze hem zouden verlinken''. Hij was, zegt de politie, gefascineerd door wapentuig en liet medescholieren zelfgefabriceerde explosieven zien en probeerde die in een afgelegen gebied te laten ontploffen. Het explosievenopruimingscommando van de Koninklijke Landmacht heeft het wapentuig onderzocht. Het commando concludeerde dat de jongen over de juiste chemicaliën beschikte om explosieven te maken. Maar volgens de politie had hij niet de kennis om de juiste samenstelling te kiezen. ,,De gevonden stoffen in de aangetroffen samenstelling waren ondeugdelijk om een explosief te vervaardigen. Wel zou er een ontbranding hebben kunnen plaatsvinden.'' Vorige week heeft de politie een gesprek gevoerd met de jongen, een van zijn ouders, en meerdere hulpverleners. Daarbij is zijn ,,afwijkend gedrag'' nogmaals aangetond, aldus de politie. ,,Na de gesprekken met de hulpverleners maakte hij zijn vriendjes kenbaar ook de hulpverleners te zullen opblazen.'' Rector P. Thönissen van het Eijkhagencollege stapte naar de politie, toen duidelijk werd dat een van zijn leerlingen serieus dreigde gebouwen en mensen op te blazen.