`Ik ben niet links of rechts. Ik ben recht'

Kamerlid Rendert Algra stemde gisteren als enige CDA'er voor een regeling voor langwachtende ingeburgerde asielzoekers. Een gewetenskwestie.

Eén CDA'er week gisteren in de Tweede Kamer af van de strenge lijn van zijn partij tegen een regeling voor ingeburgerde asielzoekers die al langer dan vijf jaar wachten op een verblijfsvergunning. Dat was de voormalig judoschoolhouder, veehouder, politieman en CNV-bestuurder Rendert Algra, nummer 43 van de CDA-lijst. Hij stemde mét PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en LPF voor een opdracht aan de regering om wél een regeling te treffen voor deze asielzoekers. Uit ,,persoonlijk rechtvaardigheidsgevoel'', zo meldde hij in een stemverklaring die tevens zijn maidenspeech was sinds zijn toetreding tot de Kamer vorig jaar mei. Algra stemde ook voor een radicaler voorstel, van de SP, dat zou neerkomen op een verblijfsvergunning voor 5.000 tot 7.000 mensen. ,,Voor mij is dit een gewetenskwestie'', zegt hij na de stemming op zijn werkkamer, gezeteld op een omvangrijke plastic koe in CDA-groen.

Wat gebood uw geweten u precies?

,,Dat ik als individueel Kamerlid niet tegen moties kan stemmen waar ik het van harte mee eens ben. Iedereen zal wel eens met iets instemmen waar hij het niet mee eens is. Maar dit weegt zwaar. Ik sta achter het strenge maar rechtvaardige asielbeleid van mijn partij. Maar ik wil, zoals ik het noem, schoon schip maken. Het gaat om voor mensen die al langer dan vijf jaar wachten en nog onder de oude asielregeling vallen. Dus het is eenmalig. Ik vind het inhumaan dat mensen zo lang in onzekerheid verkeren. Ik ben het eens met de CDA-motie die het kabinet vraagt humaan op te treden. Maar ik had extra ruimte nodig om mee te gaan met de andere voorstellen, die meer in de richting gaan van een specifieke regeling. Ik vind dat ook uitgeprocedeerde asielzoekers in aanmerking moeten komen.''

Brengt u uw eigen positie in de fractie in gevaar?

,,Waarom zou dat? Het is juist goed dat het CDA ruimte laat om een individuele afweging te maken. En dat ik de enige was die afwijkend stemde, betekent niet dat ik als enige voelde voor een regeling. Iedereen hoort over gevallen van asielzoekers die al jaren ingeburgerd zijn. Ik vind het jammer dat ik de enige was die voor stemde, ik heb geprobeerd de fractie te overtuigen. Maar zij maken ook een individuele afweging. Als mijn stem doorslaggevend was geweest had ik hetzelfde gestemd.''

Speelde de recente oproep van CDA-wethouders voor een regeling een rol?

,,Nee, eigenlijk niet. Ik heb mijn afweging al in de afgelopen weken gemaakt. Het speelde wel mee dat ik in het land veel met de kwestie van de asielzoekers geconfronteerd werd. Ik kom uit Friesland, in het noorden speelt het heel erg. Ik merkte tijdens de verkiezingscampagne al dat CDA'ers in het noorden progressiever waren dan bijvoorbeeld FNV'ers in Noord-Holland - ook met andere onderwerpen trouwens. Maar ik ben niet links of rechts. Ik ben recht.''