Husselpot met wortelpeterselie

Oudhollandse groenten maken een `revival' door. Aardpeer (topinamboer) is niet langer het gelegenheidsvoedsel van de Tweede Wereldoorlog, maar een culinaire attractie in toprestaurants. Pastinaak is meer dan een term uit de verhalen van heer Bommel. En dan heb je ook nog wortelpeterselie. Het gaat hierbij niet om het blad, als bij peterselie, maar om de witgele, soms dikke, soms lange wortel. Wortelpeterselie is familie van de pastinaak en ook van wortel, peen, knolselderij en venkel. Maar hoe anders van smaak: pastinaak smaakt iets zoet en wortelpeterselie ook, maar dan haast sensueel. En al dat lekkers – van aardpeer tot wortelpeterselie – is tot in maart, in `groene' winkels te koop.

De hardnekkige overlevering wil dat het Leids Ontzet luister werd bijgezet met de ons bekende hutspot. Maar het was husselpot van aardappel, pastinaak en witte bonen. Daarop zijn allerlei variaties denkbaar. Ik vervang de pastinaak door wortelpeterselie. Een stamppot van allebei met aardappels en al dan niet bonen kan ook.

Schil en was de aardappels. Kook ze in kokend water met zout in ongeveer 20 minuten gaar. Schil en was ook de wortelpeterselie, snijd er blokjes van en kook deze groente op de aardappels in 10 minuten gaar. Spoel de bonen goed af en verwarm ze 5 minuten mee op de groente. Verwarm desgewenst de kip mee op de bonen. Of, vegetariërs, snijd de kaas in blokjes. Verwarm de melk. Neem de kip uit de pan. Stamp de afgegoten aardappels, wortelpeterselie en bonen met de melk en boter door elkaar. Op smaak brengen met zout en peper. Snijd de kipfilet in schuine plakken. Serveer die op borden op de stamp. Wilt u er een kuiltje jus bij: maak die dan van kookvocht met mosterd en een scheutje room.

Wortelpeterselie leent zich ook voor andere toepassingen. Neem driekwart kilo. Schil en was de wortels en snijd ze in plakken. Kook die plakken in water met zout en het sap van een halve citroen in ongeveer 10 minuten beetgaar. Even omschudden met klontjes boter. Doe er een scheut room bij en zout en peper. Schep alles in een vuurvaste schaal, strooi er geraspte belegen kaas over en gratineer het onder een grill.

    • Annelène van Eijndhoven