Huistarief notaris vrij

De notaristarieven voor onroerendgoed-transacties worden vanaf 1 april vrijgelaten. Daardoor zijn notarissen gedwongen te concurreren.

Dat schrijven de ministers van Justitie en van Economische Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De afgelopen drie jaar zijn de notaristarieven al geleidelijk vrijgelaten, maar binnen daarvoor vastgestelde bandbreedtes. Vorige week bleek uit een rapportage dat die gedeeltelijke vrijlating goed werkt. De continuïteit en toegankelijkheid van het notariaat komen niet in het geding. Omdat beide ministeries wel zorgen hebben over de mate waarin notarissen marktwerking toelaten, houden zij de sector goed in de gaten. Met name de moeizame toetreding van nieuwkomers tot het notariaat baart hen zorgen. Eerder al werden de tarieven voor registergoederen en voor de familiepraktijk vrijgegeven. Bij de eerste categorie zijn de prijzen de laatste jaren gedaald en is er meer tariefdifferentiatie ontstaan. Bij de familiepraktijken zijn de kosten tussen 1999 en 2001 gemiddeld 12 procent gestegen.