Hindoe-extremisten in India gebruiken symbool als wapen

De drietand als het heilige symbool van hindoes staat ter discussie in het Indiase parlement. De hindoeregering overweegt de drietand te verbieden. Het symbool kan ook als wapen worden gebruikt.

De drietand, naast de lotusbloem een van de heiligste symbolen van hindoes, zou weleens verboden kunnen worden door de Inddiase hindoeregering van premier Atal Bihari Vajpayee.

In ieder geval wordt onderzocht of de drietand, door de hindoes `trishul' genoemd, onder de wapenwet valt. Volgens deze wet is het verboden om scherpe voorwerpen dielanger zijn dan tien centimeter bij zich te dragen. Maar hoe lang is het scherpe gedeelte van de heilige drietand? Acht centimeter, houden fanatieke hindoes vol. Dertien centimeter, zeggen leden van mensenrechtenorganisaties.

De kwestie werd deze week aan de orde gesteld in het Indiase parlement na een televisieverslag uit deelstaat Rajasthan, waaruit bleek dat de hindoe-extremistische organisatie Vishwa Hindu Parishad (VHP) duizenden `trishuls' distribueert onder jongeren, en dan met name in dorpen waar er spanningen zijn tussen hindoes en moslims.

De trishul is het symbool van God Shiva, een van de drie belangrijkste goden van de hindoes. Shiva staat voor de vernietiging, terwijl Brahma staat voor de schepping en Vishnu voor het onderhoud. Zonder vernietiging geen onderhoud, is de logica hierachter, en Shiva wordt een tikje kwaadaardig uitgebeeld, terwijl Vishnu de zachtheid zelve is.

Toch is Shiva buitengewoon populair, vooral onder de naakte helige mannen (sadhoe's) en de meer fundamentalistische hindoes. Shiva staat voor de boze hindoe, die door een buffel getrokken kar over de wereld raast, met bloot bovenlijf en de drietand in een van zijn vier handen.

Hindoes kennen geen bekering, hoewel er een ceremonie is waardoor je tot een `goede hindoe' kunt worden verklaard: de zogeheten `Trishul diksha samaroh', waarbij de betreffende man (altijd een man, nooit een vrouw) van een priester een drietand in handen krijgt. Tot voor kort was dit een symbolische gebeurtenis en was de trishul gemaakt van goudkleurig karton. Alleen echte sadhoe's die naakt rondlopen en hun leven hebben gewijd aan Shiva droegen echte drietanden, waardoor ze er extra dreigend uitzien.

Maar de VHP heeft de symboliek van de ceremonie een beetje veranderd: het is gewoon niet symbolisch meer, omdat het om een echte drietand van ijzer gaat, met een levensgevaarlijke punt. Het is ook niet langer een persoonlijke ceremonie, maar een vrij massale, waarbij een priester na een kort gebed in een keer twee- of drieduizend trishuls uit een vrachtwagen haalt en uitdeelt.

Jongemannen die zo'n drietand aannemen worden als het ware soldaten die het hindoeïsme moeten verdedigen tegen, ja, meestal moslims. Bij pogroms in de deelstaat Gujarat vorig jaar zijn enkele honderden moslims met trishuls omgebracht en binnenkort zijn er verkiezingen in Rajasthan, reden waarom de fundamentalistische VHP zich alvast voorbereidt om het hindoeïsme met hand en vooral tand te verdedigen.

De politie moet nu onderzoeken hoe lang de tanden zijn van de door de VHP uitgedeelde trishuls maar, zeggen leden van mensenrechtenorganisaties, zelfs door een tand van acht centimeter kun je om het leven worden gebracht. Schaf de lotusbloem dan ook maar af, heeft de VHP hierop geantwoord.

    • Anil Ramdas