Golf van claims tegen Vodafone

De afgelopen twee weken hebben zich ruim negentig `telecomdealers' gemeld bij Vodaclaim, een stichting die Vodafone, maar ook Dutchtone, O2, KPN en Ben wil aanpakken wegens het wegkapen van klanten. Vodaclaim krijgt mogelijk een notering op de effectenbeurs.

Dit zegt Hans Pérukel van Vodaclaim. Onlangs werd Vodafone, het op één na grootste telecombedrijf van Nederland, door de rechter gestraft voor het inpikken van klanten. Die waren van een dealerbedrijf, BTC Teleconsult. BTC heeft zelf geen telecomnetwerk maar sluit namens klanten contracten met telefoniebedrijven. Van de duizend telecomdealers in Nederland hebben zich nu 92 bij Vodaclaim gemeld. Zij zouden net als BTC klanten kwijtraken omdat deze rechtstreeks door telecomaanbieders worden benaderd. Stichting Vodaclaim gaat nu namens de dealers een rechtszaak voeren.

Inmiddels zijn er vergevorderde plannen om Vodaclaim beursgenoteerd te maken, in navolging van Begaclaim, de claim die zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen tegen de staat en de effectenbeurs heeft lopen omdat zijn reputatie tijdens een voorkenniszaak begin jaren negentig zou zijn beschadigd. Het verschil is dat Begaclaim toen nog een rechtszaak moest beginnen. Perukel: ,,Vodaclaim begint met een duidelijk vonnis''.

De beursnotering is er binnen drie maanden, verwacht Henk Janssen, directeur van investeringsfirma Match Finance, die de notering voorbereidt. Hij verwacht dat de claim tegen Vodafone Nederland kan oplopen van 200 miljoen tot 1 miljard euro, afhankelijk van het aantal dealers dat zich meldt. Hij verwacht dat vooral kleinere dealers zich zullen melden. ,,Die kunnen het zich niet permitteren om de uitkomst van het hele proces af te wachten.'' Vodaclaim zal de dealers aandelen geven in ruil voor hun claims. Telecomaanbieders zoals Vodafone mogen wel klanten van dealers overnemen, maar zij moeten hen dan schadeloos voor stellen. Dat is bij BTC nooit gebeurd. Vodaclaim verwacht dat ook buitenlandse dealers zich bij de stichting zullen melden, aangezien de wetgeving voor dealers op Europees niveau is vastgelegd.

VODACLAIM: pagina 13

    • Stéphane Alonso