Getuige steunt bij tribunaal Miloševic

De geheime videoband die de aanklagers eerder deze week tijdens het proces tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Miloševic hebben gepresenteerd, is ,,geen betrouwbaar document'', maar ,,een overdrijving''. Dat zei getuige Dragan Vasiljkovic gisteren tijdens het kruisverhoor dat hem werd afgenomen door Miloševic.

De videoband toont Miloševic tijdens een ceremonie in een kamp van paramilitairen in 1997. Op de band vertelt een hoge officier van de Servische veiligheidsdienst, Franko Simantovic, beter bekend als `Frenki', over de activiteiten van zijn manschappen tijdens de oorlogen in Bosnië en Kroatië. In toespraken worden plaatsen genoemd waar, zoals later is gebleken, oorlogsmisdaden zijn gepleegd.

De activiteiten van de Servische veiligheidsdienst ,,waren een overdrijving'' om een ,,mooi beeld te schetsen voor Miloševic'', zei Vasiljkovic op vragen van Miloševic, die het kruisverhoor afnam omdat hij geen advocaat heeft. Vasiljkovic, beter bekend als `kapitein Dragan', leidde het Servische verzet in Kroatië tegen het bewind van de Kroatische leider Tudjman.

Volgens kapitein Dragan hadden de plaatselijke Kroatisch-Servische leiders, zoals Babic en Martic, het voor het zeggen, niet `Belgrado' of Miloševic. Met de videoband wilden de aanklagers juist aantonen en dat Miloševic op de hoogte was van de oorlogsmisdaden van de paramilitairen en dat hij hen actief heeft gesteund.

Gisteren verschenen in een andere rechtszaal van het VN-hof de eerste verdachten van het Kosovo-Bevrijdingsleger UÇK voor de rechter. Haradin Bala, Isak Musliu en Agim Murtezi waren maandag opgepakt door KFOR, de door de NAVO geleide vredesmacht in Kosovo. Zij worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Op vragen van de Chinese VN-rechter Liu Daqun verklaarden de drie onschuldig te zijn. Het etnisch Albanese UÇK vocht jarenlang tegen het Servische bestuur in Kosovo. In de eerste UÇK-aanklacht van het tribunaal staat een vierde verdachte, Fatmir Limaj. Hij werd dinsdag opgepakt in Slovenië en wordt binnenkort overgebracht naar Den Haag.

De tenlastelegging heeft betrekking op misdaden in het kamp Lapusnik in 1998. De verdachten waren in het kamp als bewaker of commandant actief. Gedetineerden zouden er zijn geslagen, gemarteld en vermoord. In bijlagen bij de tenlastelegging zijn de namen vermeld van 22 gedetineerden die zijn vermoord. Onder de slachtoffers waren zowel Serviërs als Albanezen die door het UÇK als collaborateurs werden beschouwd.