Er zit een heel verhaal achter

De World Press Photo-kinderjury heeft de zwart-wit foto van Afghaanse jongens die gebukt onder een vrachtwagen kolen zoeken, tot de beste foto van 2002 uitgeroepen. De foto is op 11 februari in Kabul door de Amerikaanse fotograaf Patrick Andrade gemaakt, op het moment dat zakken met kolen werden uitgeladen uit een vrachtwagen van het Rode Kruis. Veel mensen in Afghanistan hebben te weinig brandstof, dus elk gevallen stukje is voor deze kinderen de moeite waard.

De internationale kinderjury, die bestaat uit negen tieners tussen de 10 en 12 jaar, koos deze foto uit vierhonderd andere. De foto kwam eerst niet door de eerste ronde, maar werd op verzoek van het Franse jurylid teruggehaald, waarna hij toch nog als winnaar uit de bus kwam. ,,Ik vond het vanaf het begin een heel mooie foto'', zei het Nederlandse jurylid Sterre Marente Kok. Samen met haar Franse collega overtuigde ze de rest van de jury ervan dat het beeld van Andrade toch wel heel bijzonder was. ,,Er zit een heel verhaal achter. Het is geen saaie foto. Het jongetje ziet er zo zielig uit. Het is net alsof hij zich rot schrikt.''

Jörgen Thorkildsen uit Noorwegen was niet direct onder de indruk van de foto. ,,In het begin was hij niet mijn favoriet. Maar later zag ik wel dat het een hele mooie foto is. Ik hou ervan als er een verhaal achter zit. Je ziet dat het jongetje heel bang is en het licht en de compositie van de foto zijn ook heel goed.''

De foto van Andrade en enkele andere favorieten van de juryleden zijn vanaf 28 april te zien in de World Press Photo-tentoonstelling in de Oude Kerk in Amsterdam