Doodzieke man `per ongeluk' uitgezet

Een doodzieke man uit Kameroen is woensdag ten onrechte Nederland uitgezet. ,,Er is iets mis gegaan'', erkent een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De man, Fidele Ngomege, hoorde daags voor zijn uitzetting, op de zitting bij de Haagse vreemdelingenrechter, dat hij in Nederland kon blijven in afwachting van een medisch onderzoek. De rechter wilde medische informatie inwinnen voordat hij kon beoordelen of de man op het vliegtuig kon worden gezet. Volgens de advocaat van de Kameroenees, J. Wedemeijer, heeft de rechter een voorlopige voorziening getroffen, ,,inhoudende een verbod op uitzetting''.

De 36-jarige Kameroenees is geïnfecteerd met hiv en is zonder medicijnen, volgens artsen die hem hebben onderzocht ,,op korte termijn'' ten dode opgeschreven. Dat staat in een brief van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar de man is onderzocht.

Wedemeijer: ,,Ik ga proberen hem terug te halen''. Wedemijer zal via de rechter trachten de IND opdracht te geven de man te zoeken en naar Nederland terug te brengen.

Nadat Ngomege dinsdagmiddag had gehoord dat de rechter eerst medisch advies wilde inwinnen, werd hij door ,,onafhankelijke medische adviseurs'' van de IND bekeken. Zij oordeelden dat er ,,geen medisch beletsel'' was voor uitzetting, zegt de woordvoerder van de IND. De man werd de dag daarop, om zes uur 's ochtends, op een vliegtuig gezet naar Kameroen vloog. Daar werd hij ,,gewoon geaccepteerd'', zegt de IND-woordvoerder. Omdat de man geen papieren had, hoopte zijn advocaat even dat hij ,,per kerende post'' zou worden teruggestuurd.

,,Dit is een uitzondering'', zegt de IND-woordvoerder. ,,Er is iets mis gegaan en we zoeken nog uit wat precies''.

De arts van het AMC schrijft: ,,Naar huidige medische inzichten is het voor de heer Ngomege van levensbelang dat hij behandeld wordt voor de infectie met hiv (...) De behandeling van hiv in medisch-technische zin is mogelijk in Kameroen (maar is) alleen binnen bereik van sommige rijke mensen.''