Cricketers tegen Australisch elftal eervol ten onder

Het Nederlands cricketelftal heeft in het toernooi om het wereldkampioenschap ook de derde wedstrijd verloren. Dit keer was titelhouder Australië, dat won met 75 runs, te sterk.

In het door regen getroffen duel in Potchefstroom, Zuid-Afrika, zou het echter ook zomaar anders hebben kunnen lopen als Nederland met het bat naast de lef, die nu wel werd getoond, ook wat meer geluk zou hebben gekend.

De battingsinnings van Australië werd tweemaal door regen onderbroken en mede daardoor beperkt tot 36 overs (216 ballen). De wereldkampioen scoorde uiteindelijk `slechts' 170 runs voor 2 wickets. Om te kunnen winnen moest vervolgens Nederland 198 runs in eveneens 36 overs scoren. Dit is een gevolg van een systeem dat beoogt de eerst battende partij een eerlijke kans te geven als door regen de lengte van de wedstrijd moet worden ingekort. Bij de berekening telt het aantal gevallen wickets mee alsmede het feit dat de eerst battende partij niet tevoren weet dat er door de regen minder overs worden gespeeld. Nederland strandde op 123 runs. Alle wickets waren in de 30ste over al genomen.

Het had overigens maar heel weinig gescheeld of er was gisteren helemaal geen cricketwedstrijd geweest. Bij het weghalen van de zeilen die het veld tegen de overvloedige nachtelijke regens hadden beschermd, liet het stadionpersoneel water op het wicket lopen. Er kon met een uur vertraging uiteindelijk toch worden begonnen nadat de helikopter van de politie in Potchefstroom had meegeholpen om het veld nog enigszins droog te blazen.

Australië, dat enkele vaste spelers rust had gegund, kon aan bat op het vochtige wicket niet echt imponeren. Voor de langzamere aanval van Nederland was het echter een paradijs met Tim de Leede, de enige man die slachtoffers maakte. Jimmy Maher (26 runs), die speelde voor vaste wicketkeeper Adam Gilchrist, viel als eerste door een vang van Daan van Bunge. Matthew Hayden (33 runs) volgde bijna een uur later door een vang van Edgar Schiferli. In dat uurtje scoorde Australië slechts 51 runs en dat gaf aan dat Nederland het de wereldkampioenen lastig maakte.

Tussen de regen door werkte Damien Martyn zich naar 67 en Darren Lehman naar 29. Totaal 170 runs en beiden bleven not out en dat leverde het `vreemde' totaal op van 198 voor Nederland om te winnen. Nederland koos duidelijk voor een andere benadering dan in de eerdere duels tegen India en Engeland en toonde meer lef. Vanaf de eerste bal ging met name Luuk van Troost met succes voor een paar lange halen. Daan van Bunge redde het niet, maar met De Leede (24), Van Noortwijk (13) en een agressieve Schiferli (9 runs uit 7 ballen) leverde dat de Nederlandse batting side de waardering op van de Australiërs.

Niet de winst, maar wel degelijk respect van de wereldkampioenen, die na afloop de Nederlandse spelers uitnodigden in hun kleedkamer. Flessen bier werden opengetrokken en de wedstrijd werd doorgenomen. ,,Je hoort er dan echt bij'', glunderde Luuk van Troost, die met zijn 23 runs kon terugkijken op een goede wedstrijd. ,,Ik heb hier de dag van mijn leven. Tegen de wereldkampioen en de beste bowlers van de wereld spelen. Hier droom je alleen maar van.''

    • Geerhard de Grooth