Brit in Saoedi-Arabië doodgeschoten

Een Britse man is gisteren in de Saoedische hoofdstad Riad doodgeschoten terwijl hij in zijn auto voor een stoplicht stond te wachten. Volgens de autoriteiten is de dader, een Saoediër van Jemenitische afkomst, gearresteerd. Zijn motief is niet bekend.

De moordaanslag volgt op een serie eerdere aanslagen op Britten in Saoedi-Arabië. Twee weken geleden ontsnapte een Brit met lichte verwondingen toen het vuur op hem werd geopend. In juni 2002 werd een Brit gedood bij een autobomaanslag.

De Saoedische regering heeft de meeste aanslagen in verband gebracht met de illegale alcoholhandel, en verscheidene Britten opgepakt en veroordeeld. Maar westerse diplomaten zien daarentegen een verband met groeiende anti-westerse gevoelens in de regio rond een Amerikaanse aanval op Irak. Daarvan profiteren moslimextremistische terreurgroepen zoals die van de uit Saoedi-Arabië geboortige Osama bin Laden.

Eerder deze week verscherpte de Britse regering haar reisadviezen wat betreft Irak, Koeweit, Israël en de Palestijnse gebieden, die volgens haar moeten worden gemeden wegens ,,toenemende regionale spanningen en het risico van terroristische actie''. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben inmiddels al meer dan 100.000 manschappen in de Golfregio gelegerd die zich voorbereiden op actie tegen Irak.