Brand in loods Assen

Een felle, uitslaande brand in een loods in Assen, waar tienduizenden gebruikte autobanden lagen opgeslagen, heeft vanochtend enorme zwarte rookontwikkeling veroorzaakt. De gemeente Assen adviseerde omwonenden en bewoners in wijken in het noord-westen van de stad ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. 200 brandweerlieden van korpsen uit Drenthe en Groningen zijn uren bezig geweest met blussen.

De brand brak omstreeks 0.45 uur uit in een loods aan de Europaweg-Noord. Ruim achtenhalf uur later, vanmorgen om half tien, kon het sein brand meester worden gegeven. Daarna was de brandweer nog uren in touw met nablussen op het 60.000 vierkante meter grote opslagterrein.

Uit metingen van de brandweer en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat er geen asbest of andere giftige stoffen zijn vrijgekomen, aldus een woordvoerder van de gemeente. Omwonenden werd niettemin afgeraden om het roet dat in tuinen is neergeslagen aan te raken. De gemeente stelde een speciaal telefoonnummer in, waar mensen terecht konden met vragen.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De schade is aanzienlijk, aldus de woordvoerder.