Boerencarnavalskool

Veel mensen houden van Brazilië. Omdat het er lekker warm is en ze er zo'n mooie melodieuze taal spreken: het Portugees. Anderen omdat ze daar zo goed kunnen voetballen, en weer anderen weten dat ze daar het mooiste carnaval ter wereld hebben. Met de vrolijkste muziek die er bestaat. Ga maar kijken en luisteren. Het is alleen wel een eind weg. Helemaal in Zuid-Amerika. De Brazilianen eten veel bonen en veel vlees. De bewoners komen van overal ter wereld. Daarom hebben ze er ook een soort couscous en lekkere kaas. Er zijn ook Hollandse boeren naar toe gegaan. Die hadden hun eigen boerenkool meegenomen, want die konden ze niet missen. Eerst maakten ze er stamppot van. Dat werd niet zo'n succes, in die tropische hitte daar. Maar, wel boerenkool en geen stamppot kan ook. Dat is pas echt Braziliaans. Je plukt de mooiste bladeren van de kool en snijdt daar de harde nerven uit. De rest wassen en in reepjes snijden. In een bakpan een ui bakken, in boter of in olie. Kleingesneden teen knoflook erbij, en peper en zout. Gesneden boerenkool ook in de pan en ook bakken. Niet te lang. Tien minuten. Anders verandert de kleur en ziet het er een beetje somber uit en dat past helemaal niet bij Brazilië.

Je kunt deze boerenkool eten met rijst of met bonen. Je kunt er ook een gekookte aardappel doorheen stampen. Heb je carnavalskool. Waarom eigenlijk niet?

    • Philip Mechanicus