Auto's 5,7 pct duurder

Nieuwe auto's zijn in Nederland vorig jaar gemiddeld 5,7 procent duurder geworden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het onafhankelijk onderzoeksinstituut Eurocarprice en het accountsbureau PricewaterhouseCoopers.

In Nederland stegen de verkoopprijzen vorig jaar 1,3 procent sneller dan het Europees gemiddelde, dat op 4,4 procent uitkwam. Uit indexcijfers blijkt dat het prijsniveau in Nederland 15 procent boven het gemiddelde in de eurolanden ligt. Van de 19 landen in het onderzoek had Polen in 2002 te maken met de grootste prijsstijging: 9,5 procent. In Tjechië daalden de prijzen het meest: met 0,8 procent.

Alle soorten auto's werden duurder, maar aan de bovenkant van de markt stegen de prijzen afgelopen jaar het snelst. Het zogenoemde `luxury'-segment steeg met 14 procent. Grote terreinwagens werden ruim 10 procent duurder. Door de enorme concurrentie gingen de kleinste auto's slechts 0,7 procent in prijs omhoog.