`Als bedrijf zijn we er niet bij gebaat'

Voor bedrijven vormt een oorlog vaak een probleem. In de serie interviews over de oorlog: Daan de Waard, bestuursvoorzitter van Ballast HAM Dredging.

,,Onze mensen hebben eerder onder oorlogsomstandigheden in de Golf gewerkt. Een aantal werd toen bij een baggerproject in Irak min of meer gegijzeld door de Irakese overheid, ze werden gedwongen door te werken. Dat heeft enige maanden geduurd, pas voor de kerst mochten ze weer weg. Dat heeft diepe indruk gemaakt, zoiets is een ervaring waar je niet jaloers op hoeft te zijn. Sommige van die mensen zijn nu weer daar.

,,Mijn priné-mening over de oorlog gaat niemand wat aan. Uit hoofde van mijn functie wil ik wel zeggen: ik heb liever geen oorlog. Wij moeten dan projecten stilleggen, met alle risico's voor onze mensen en onze bedrijfsvoering van dien. Oorlog heeft behoorlijke financiële invloeden, kost ons heel wat. Hoeveel vertel ik liever niet. Maar het komt hierop neer: als bedrijf zijn we nooit gebaat bij oorlog.

,,Op het moment werken 150 van onze mensen aan baggerprojecten in Saoedi-Arabië, Qatar, Dubai, Egypte, Jordanië en Libië. Zij draaien diensten van zes weken, waardoor er door al die projecten samen dagelijks werknemers van ons op weg zijn naar die regio. Bang zijn ze niet, ze zijn wel wat gewend. Wel zijn ze voorbereid op een eventuele evacuatie. Auto's staan klaar met volle bezinetanks, portemonnees zijn gevuld en open vliegtickets liggen te wachten. Daarnaast hebben we altijd zelf nog schepen waarmee we mensen weg kunnen krijgen.

,,Ik voel me als bestuurder heel duidelijk verantwoordelijk voor ze. Ik zal dan ook alles doen om te voorkomen dat hen ook maar íets overkomt. Als er ook maar in de verste verte gevaar dreigt, gaan we evacueren. Maar tegelijkertijd halen we ze nu nog niet weg. Omdat er nog geen sprake is van een directe bedreiging van onze projecten en werknemers kunnen we nog niet weglopen. We zitten vast aan onze contracten. We overleggen intensief met het ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassades en onze werknemers ter plaatse. Telkens blijkt weer dat Nederlanders maar moeilijk op basis van signalen en de media weten hoe het daar écht gaat.'