Afrika steunt Irakpolitiek van Frankrijk

Drieënvijftig Afrikaanse landen die zijn vertegenwoordigd op de 22ste Frans-Afrikaanse top in Parijs, hebben gisteren hun steun betuigd aan de Irakpolitiek van Frankrijk.

In een verklaring zeggen ze dat militair geweld tegen Saddam Hussein ,,grote riscio's met zich meebrengt voor de stabiliteit in de regio, in Afrika en in de wereld en alleen in uiterste nood mag worden gebruikt''. ,,Er is een alternatief voor oorlog.'' In de verklaring betuigen ze hun steun voor voortzetting van de wapeninspecties en uitbreiding van de capaciteit van de wapeninspecteurs, zoals Frankrijk in de Veiligheidsraad heeft voorgesteld. Tegelijkertijd doen ze een beroep op Irak ,,om direct, actief en volledig'' mee te werken met de wapeninspecteurs.

Drie van de Afrikaanse landen zijn vertegenwoordigd in de vijftien leden tellende Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat zijn Guinee, Kameroen en Angola. Hun opstelling kan doorslaggevend zijn bij een stemming over een nieuwe VN-resolutie over militaire actie tegen Irak, waaraan door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt gewerkt. Het Franse Irakbeleid heeft in de Veiligheidsraad al de steun van China, Duitsland, Rusland en Syrië. De Afrikaanse Unie had zich begin deze maand al uitgesproken tegen het gebruik van geweld tegen Irak.

De Frans-Afrikaanse top stond gisteren en vandaag in het teken van vrede en veiligheid. De Franse president, Jacques Chirac, riep zijn Afrikaanse collega's gisteren op een eind te maken aan het geweld op hun continent. Hij waarschuwde ze dat ,,de tijd van straffeloosheid'' voorbij is en dat degenen die geweld gebruiken, het risico lopen om te eindigen voor het nieuwe Internationale Strafhof in Den Haag. De Franse president verwees ook naar de crisis in Ivoorkust en zei dat daar doodseskaders actief zijn. De helft van de 53 Afrikaanse landen is direct of indirect betrokken bij gewapende conflicten.

De crisis in Ivoorkust laat zien dat Afrika nog steeds niet in staat is om conflicten te voorkomen of te sussen, concludeerden de Afrikaanse leiders op de top in Parijs. De president van Gabon, Omar Bongo, pleitte voor versnelling en intensivering van de pogingen om tot een Afrikaans vredesbeleid te komen. Afrikaanse landen hebben de belangrijkste industrielanden vorig jaar om steun gevraagd voor het ambitieuze ontwikkelingsplan Nepad. In ruil beloofden ze voortaan zelf orde op zaken te stellen als in Afrika de vrede of de democratie werd bedreigd.

De Franse president had gisteravond een privé-gesprek met zijn Zimbabweaanse collega Robert Mugabe. Diens komst naar Parijs is zwaar omstreden. Frankrijk heeft voor de gelegenheid speciaal een ontheffing gekregen van de sancties die Mugabe en zijn entourage het reizen naar de Europese Unie verbieden. De Britse Conservatieven spraken na de ontmoeting van de twee regeringsleiders gisteren meteen over ,,de smerigste handdruk van het jaar''.