Wees klaar voor aanslagen, niet bang

De man die het Amerikaanse volk moet waarschuwen voor een mogelijke aanslag weet het ook niet precies. ,,Het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat te zeggen of wat te doen'', zei Tom Ridge, de kersverse minister van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gisteren verontschuldigend.

Zijn oproep tot verhoogde waakzaamheid, twee weken geleden, bleek loos alarm, net als de andere waarschuwingen die hij tot dusver heeft gegeven. De twee belangrijke informanten, op grond waarvan de Code Orange-status was afgekondigd, zijn inmiddels door een leugendetector ontmaskerd.

Daar zaten de geschrokken Amerikanen met hun rollen onaangeroerde montageplakband (duct tape), gasmaskers, extra proviand en zaklantaarns. ,,Berg het op, berg het plakband op'', zei Ridge nog met enig gevoel voor zelfspot. Het hamstergedrag van veel Amerikanen, het directe gevolg van zijn oproep, was aanleiding geweest voor een salvo van hoongelach in de Amerikaanse media. Wat was nu precies het nut van een minister voor Binnenlandse Veiligheid die zelf ook in verwarring was?

Verschillende Amerikaanse politici hebben de tegenstrijdige signalen van de minister inmiddels gehekeld. Zijn oproepen zouden te veel onrust hebben gezaaid in de samenleving. Een van de initiatiefnemers van het nieuwe ministerie, de Democratische senator Joseph Lieberman, zei dat Ridge er beter aan zou doen zich te richten op structurele voorlichting in plaats van de incidentele paniekberichten.

Volgens Ridge gaat dat nu gebeuren. Hij kondigde gisteren een nieuwe voorlichtingscampagne aan die BE READY heet. Die letters staan voor het gratis informatienummer waar Amerikanen naar toe kunnen bellen voor het laatste nieuws over mogelijke dreigingen. De campagne kost 1,2 miljoen dollar en omvat verder nog een speciale website (www.ready.gov), radio- en televisiespots, wegreclame en een brochure die door de Amerikaanse posterijen wordt verspreid.

Rest natuurlijk het probleem dat niemand weet wanneer het noodlot daadwerkelijk toeslaat. Ridge heeft gezegd dat mensen begrip moeten hebben voor het feit dat hij zich tussen twee vuren bevindt. Aan de ene kant wordt hij opgeroepen meer concrete waarschuwingen te geven, aan de andere kant mag hij geen paniek veroorzaken. Het kleurenschema dat oproept tot verschillende stadia van waakzaamheid zou ook vooral zijn bedoeld voor het politieapparaat en de veiligheidsdiensten. Het gewone volk onderwijl hoeft alleen maar ,,voorbereid'' te zijn. Wanneer het zijn adviezen voor veiligheid gehoorzaam heeft opgevolgd, kan iedereen gewoon weer verder gaan met ,,de belangrijke taak een familie te zijn''. Maar of het volk er ook echt door is gerustgesteld?