WAT DOEN DE KINDEREN

Loungen met mieren

Na het betreden van de Bio-scoop in een van de zalen van Museum De Paviljoens komt de bezoeker in een heel andere wereld terecht. Hier kruipen in een grote bak die verdiept in de vloer is gemaakt, Afrikaanse woestijnmieren. En liggend op de grond in een lounge-achtige ruimte met zachte kussens zijn de mieren goed te bekijken. Ze zijn één tot twee centimeter groot en hoe hun nest is opgebouwd is ook goed te zien. Met een beetje geluk is zelfs de koningin te ontdekken! In de bak is voor de mieren ook een soort drive-in bioscoop gemaakt, waarop mieren op een piepklein schermpje de hoofdrol spelen. Normaal staat de mierenkolonie thuis bij Ronald Adams en 25 februari vertelt hij over zijn bijzondere `huisdieren', ook neemt hij dan andere dieren uit zijn verzameling mee. Na zijn verhaal zijn er workshops tekenen. Zondag 2 maart is er na een rondleiding over de expositie IT'S UNFAIR! in het museum eerst een bezoek aan de Bio-scoop en daarna een lezing door Ronald Adams Van schorpioenvlieg tot mier over de evolutie van insecten.

Lezing door Ronald Adams en workshop tekenen op 26 febr om 14u voor kinderen tussen 4 en 8 jaar en 15u voor 8 t/m en 12 jaar. De toegang is gratis. Res 036-5450400. Rondleiding op 2 maart om 15u over de expositie IT'S UNFAIR! en om 16u (gratis) lezing door Ronald Adams over de evolutie van insecten. Alle activiteiten zijn gratis! Toegang voor kinderen tot 12 jaar gratis vanaf 12 jaar €2. Inl ook www.depaviljoens.nl

Fossielen hakken

In de eerste zalen van het Teylers Museum liggen hele oude fossielen: over die fossielen doen de meest wilde verhalen de ronde, zoals over de homo diluviee testis, die eerst voor een mens werd aangezien, maar later een reuzensalamander bleek te zijn. Op 25 en 26 februari worden die verhalen over fossielen verteld en daarna mogen kinderen zelf uit brokken kalksteen van de Sint Pietersberg, die meer dan 65 miljoen jaar oud zijn, fossielen uithakken en prepareren. Ook is in het museum de expositie De versierde mens II: piercing te zien met prachtig geïllusteerde reisverhalen uit de 18de en 19de eeuw van kunstenaars die met ontdekkingsreizigers meegingen en tekeningen maakten van verre volkeren met hun tatoeages en piercings. Op 27 en 28 februari maken kinderen naar voorbeelden op die expositie een reisverslag en ontwerpen zelf een sierraad.

Fossielen hakken op 25 en 26 febr en Ontdekkingsreis naar lichaamsversieringen op 27 en 28 febr van 14-16u voor kinderen van 8-12 jaar in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Kosten €5,50. Res 023-5319010.

Met beppe op stap gaan

Sprookjes vertellen bij kaarslicht of bij een echt werkende toverlantaarn, levensgroot ganzenbord spelen en luisteren naar goeie tijden, slechte tijden uit (over)grootvaders tijd. In de voorjaarsvakantie van 25 t/m 28 februari zijn er in 28 Friese musea en archieven allerlei activiteiten voor kinderen en hun (groot)ouders, die variëren van het maken van een speurtocht, tot het jagen op de vos tijdens een vossenjacht in het museum, samen met pake en beppe met natuurlijke materialen leuke dingen maken, of schatzoeken tussen de museumvoorwerpen. Gedurende de hele week is de toegang voor kinderen gratis en betalen pakes en beppes de normale entreeprijs. Voor sommige van de activiteiten zal een kleine vergoeding gevraagd worden. Alle programma's van de deelnemende musea en archieven zijn ook te vinden op www.helppakedevakantiedoor.nl.

Spelen in een bloempot

Wat betekent wonen voor mensen? Volgens Richard Hutten, één van de ontwerpers die te zien is op de expositie Reality Machines, is dat een beschutte plek en in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) staat zijn Tafelstudie: een grote tafel van 3 meter hoog en 4 meter breed. Onder deze enorme tafel staan kleinere tafels en daardoor is het tafelblad ook een dak en die kleine tafels kunnen weer als stoel worden gebruikt. Op de workshop Staat als een huis schuiven kinderen aan onder de grote tafel van Hutten en daar merken ze dat ze van bekende voorwerpen iets heel nieuws kunnen maken als ze het vergroten, verkleinen, verbreden of versmallen. En zo wordt een speelplek in een bloempot veranderd of in een lamp een...

Workshop Staat als een huis voor kinderen van 6 tot 12 jaar in het NAi, Museumpark 25, Rotterdam van 23 febr t/m 2 maart (maandag gesloten en niet op 1 maart) van 14-16u. Deelname €4 (incl entree). Res 010-4401200.

Haargel maken

In de Willy Wortel's Kinderwerkplaats in Museum Boerhaave kunnen nieuwsgierige uitvinders vanaf 6 jaar op 24, 26, 28 februari aan de slag met kleur- en geurstoffen en hun eigen shampoo, haargel, badzout of dropdrankje brouwen. Begeleiders doen mee als apothekersassistent. En voor de hele familie is er op 23 februari en 2 maart een Rondleiding met een lach, waarbij een hele bijzondere rondleiding langs beroemde en beruchte geleerden uit de geschiedenis wordt gegeven.

Willy Wortel Kinderwerkplaats: haargel en badzout 24 febr, shampoo en dropdrankje 26 febr, badzout en shampoo 28 febr van 14-15u. Begeleiding is verplicht. Res Francisca Parmentier 071-5214224 daarna 602 intoetsen. Rondleiding met een lach op 23 febr en 2 maart om 14u en 15u in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. De workshops en de rondleiding zijn gratis behalve de toegang tot het museum: kinderen van 6 t/m 12 jaar betalen in de voorjaarsvakantie €1, van 12 t/m 18 jaar en 65+ €2, volwassenen €3,50, cjp gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Mailen kan ook: agenda@nrc.nl