VOORKEUR FILM

Open hearts

In Open Hearts, zoals de internationale titel van Susanne Biers Deense Dogma-film heet, gebeuren verschrikkelijke dingen. Een jongeman die door op het verkeerde moment een autoportier te openen een dwarslaesie oploopt en nooit meer iets zal voelen beneden zijn nek; zijn verloofde, uit bitterheid en zelfmedelijden door het slachtoffer verjaagd, die zich in de armen van een arts werpt, `toevallig' de echtgenoot van de bestuurster van de fatale auto. Dit is materiaal voor een melodrama of soapserie. Meestal kunnen kijkers heel erge gebeurtenissen alleen aan als je ze uitvergroot tot kitsch of onschadelijk maakt door ze als cliché te verkopen. Susanne Bier maakte van haar film een antimelodrama. Het gevolg is dat de verschrikkelijke spelingen van het lot `kleiner dan het leven' worden. Zo kun je ze ook accepteren.

Regie: Susanne Bier. Met: Mads Mikkelsen, Sonja Richter, Paprika Steen, Nikolaj Lie Kaas, Stine Bjerregaard. In 10 bioscopen.

Ten

Sobere quasi-documentaire van de Iraanse Kiarostami. In tien hoofdstukken, die aftellen van 10 naar 1, kijken we naar de gesprekken die een naamloze vrouw in haar auto voert. In de eerste scène zien we haar pas op het eind. De camera staat voortdurend gericht op haar zoontje Amin. Deze eerste scène zet de toon: zij betoont zich een onafhankelijke vrouw en Amin ontpopt zich als variant van de intolerante patriarch.

Regie: Abbas Kiarostami. Met: Mania Akbari, Amin Maher, Roya Arabshahi. In Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. R'dam: Lantaren/Venster.

Zus & Zo

Derde speelfilm van Paula van der Oest is een op de Drie Zusters van Tsjechov geïnspireerde komedie over drie zussen en hun kleine broertje die stekelig begint en romantisch eindigt. Met weinig sympathie en veel humor schetst van der Oest het leven van de zussen en hun homoseksuele broer. Van der Oest vond in het theater van Theu Boermans, de Theatercompagnie, de acteurs die haar film tot leven brengen, onder wie niet in de laatste plaats Theu Boermans zelf.

Regie Paula van der Oest. Met o.a. Monic Hendricxs, Anneke Blok, Sylvia Poorta. In meer dan 12 theaters.

En verder

Lagaan: Once Upon A Time In India Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmmuseum; Catch Me If You Can in meer dan 79 theaters; Chicago in meer dan 58 theaters; Cidade De Deus (City Of God) in meer dan 12 theaters; 8 Mile in meer dan 61 theaters; Kraak! Eindhoven: Plaza Futura. Enschede: Concordia Cinema. Utrecht: 't Hoogt; Lord Of The Rings II: The Two Towers in meer dan 94 theaters; Science Fiction in meer dan 24 theaters; Spy Kids 2: The Island Of Lost Dreams in meer dan 93 theaters; Two Weeks Notice in meer dan 83 theaters; Valentin in meer dan 12 theaters.