VOORKEUR BEELDENDE KUNST

Edwin Zwakman

Sinds een jaar of tien maakt Edwin Zwakman (1969) kleurenopnames van oer-Hollandse onderwerpen - dijken, kanalen, rijtjeshuizen, bouwputten en snelwegen - die hij afdrukt op grote formaten. Op zijn foto's rijden blauw-gele treinen langs galerijflats met oranje zonneschermen en zijn de ontbijttafels gedekt met pakken Appelsientje, Venz hagelslag en boerenmuesli van Kellog's. Het zijn beelden die verslag lijken te doen van het leven in een willekeurige Nederlandse buitenwijk. In werkelijkheid is iedere stoeptegel, graspol of boom door Zwakman op schaal nagebouwd in zijn fotostudio. Met minimale middelen weet Zwakman een wereld te creëren die niet van echt te onderscheiden is. Hij bouwt torenflats van cassettebandjes, gebruikt plastic folie voor wateroppervlakken en knipt viaducten uit karton. De fotocamera doet de rest. Gezien door het oog van de lens krijgt zelfs de platste gevel volume en lijkt een Playmobiel-mannetje opeens een mens van vlees en bloed. Bijkomend voordeel is dat het kunstmatige Hollandse landschap, met zijn polders en kaarsrechte wegen, bij uitstek geschikt is om op maquetteformaat nagebouwd te worden. De enige kanttekening die je bij deze tentoonstelling kunt maken is dat er zo weinig foto's te zien zijn. Omdat Zwakmans werkwijze tijdrovend is - het kost hem soms maanden om de maquettes in elkaar te zetten - maakt hij maar een paar werken per jaar. Die schaarse fotowerken zijn de afgelopen tijd zo vaak geëxposeerd, dat de regelmatige museumbezoeker ze vele malen eerder gezien zal hebben. Van de twaalf foto's die in Schiedam getoond worden, stammen er tien uit de jaren negentig.

Edwin Zwakman t/m 3 maart in het Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112, Schiedam. Di t/m za 11-17u, zo 12u30-17u.

De Friese Nassau's

De dubbelexpositie in Princessehof en Fries Museum belicht de Friese wortels van de huidige Nassau's. In het Fries Museum wordt onder de titel Wapenbroeders en rivalen verhaald over de relatie tussen de dominante Oranjes uit Holland en hun minder adellijke achterneven uit Friesland. Het verhaal van Willem IV, die in de 18de eeuw stadhouder van alle gewesten wordt en daarmee de stijgende lijn voor de Friezen inzet, wordt in het Princessehof verteld.

De Friese Nassaus t/m 10 juni in het Fries Museum, Turfmarkt 11 en het Princessehof, Grote Kerkstraat 11, Leeuwarden. Di-zo 11-17u.

Wouter van Riessen

In Wouter van Riessens werk als beeldend kunstenaar keren maskers en poppen steeds terug, zoals te zien is in het Haags Gemeentemuseum. Pinokkio, Kermit de kikker en allerlei fantasiefiguren vormen de basis voor zelfportretten. Wat de schilderijen tot leven wekt is de versmelting van buikspreekpop en buikspreker. Als de portretten een weerslag zijn van Van Riessens zelfonderzoek dan moet hij in de krochten van zijn ziel iets vreselijks gevonden hebben.

Poppen, maskers en zelfportretten: Wouter van Riessen t/m 16 maart in Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

André Kertész

Het is een speelse wereld die fotograaf André Kertész (1894-1985) tevoorschijn tovert en pornografie is wel het laatste waaraan je denkt bij het zien van Distortions, 200 foto's van vrouwelijke naakten, waarvan er 50 getoond worden in de Kunsthal. Gefotografeerd met hulp van lachspiegels hangen billen als een koninklijke sleep over een stoel, elders landt een gezicht met pinokkio-neus op een been als een landingsbaan. Ondanks hun intimiteit heerst er nergens iets broeierigs.

André Kertész: Distortions t/m 4 mei in Kunsthal, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

En verder

Edgar Fernhout, neo-realist t/m 9 maart en Ali Goubitz t/m 23 febr in Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem. Di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u; Fiona Tan: Akte 1, Film en videowerken t/m 11 mei in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u; Mondriaan: op weg naar abstractie t/m 20 april en Isaac Israëls en de mode t/m 9 maart in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u;

Floris Verster t/m 2 maart in Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u.