Vijftien jaar cel voor hulp aanslagen VS

Een rechtbank in Hamburg heeft een 28-jarige Marokkaan veroordeeld tot 15 jaar hechtenis voor zijn aandeel in de voorbereidingen van de aanslagen van 11 september 2001. Het is de eerste veroordeling in verband met de aanslagen in New York en Washington.

Het Hamburgse Oberlandesgericht volgde de eis van de officier van justitie en legde de maximale straf op. De advocaten van Mounir al-Motassadeq hadden al aangekondigd in dat geval in hoger beroep te gaan. De officier van justitie zou niets dan ,,vermoedens en intrepretaties'' als bewijs hebben voorgelegd. De rechters in Hamburg achtten daarentegen bewezen dat de man deel uitmaakte van de terroristische cel in de Noord-Duitse stad, waartoe ook de piloten Mohammed Atta, Marwan al-Shehi en Ziad Jarrah behoorden. Motassadeq werd daarom veroordeeld wegens medeplichtigheid aan moord op de 3.066 mensen die op 11 september omkwamen.

De officier van justitie had aangevoerd dat de man omgang had met leden van de terroristische cel, op de hoogte was van de voorgenomen aanslagen en die ook had goedgekeurd. Motassadeq had bovendien de beschikking gehad over een bankvolmacht van een van de terroristen en had door overboekingen van onder andere de huur de afwezigheid van de piloten kunnen versluieren. Ook had Motassadeq in 2000 korte tijd doorgebracht in een trainingskamp van Al-Qaeda in Afghanistan. Ten slotte had Motassadeq ook Atta's religieuze testament ondertekend.

Motassadeq zelf zegt onschuldig te zijn. Hij kende weliswaar de piloten van 11 september, maar wist niets van hun plannen. Motassadeq hield staande dat hij deel uitmaakte van een vriendenkring die bijeenkwam om te eten en te bidden. Tegenover de politie had hij aanvankelijk ontkend in Afghanistan te zijn geweest voor een militaire training. Tijdens het proces gaf hij toe wel een militaire opleiding te hebben genoten. Motassadeq studeerde, evenals Atta, aan de Technische Universiteit Hamburg/Harburg. Hij kwam in 1993 naar Duitsland.

Het proces, dat vier maanden heeft geduurd, leverde weinig nieuwe informatie op over de aanslagen zelf en de gang van zaken in Hamburg. De verklaringen van twee vermoedelijke terroristen konden door de rechtbank en de verdediging niet met de betrokkenen worden doorgenomen. Ramzi Binalshibh zit in Amerikaanse hechtenis op een geheime plaats, Haydar Zammar in Syrië. De VS en Syrië wilden de twee niet laten getuigen in Hamburg. De Duitse overheid kwalificeerde de protocollen van hun verhoren als staatsgeheim omdat de VS deze aan Duitsland hebben gegeven om het werk van de inlichtingendiensten te versoepelen.

Rechter Alfred Mentz verklaarde gisteren dat het Amerikaanse recht de mogelijkheid biedt Ramzi Binalshibh langere tijd uit de openbaarheid te houden en dat opschorting van het proces geen optie was. Wel kan het proces later, als Binalshibhs getuigenverklaringen wel beschikbaar zijn, heropend worden.