`Verandering voor kracht en kwaliteit' JAN PETER BALKENENDE

Iedereen doet of we na een korte periode van decadentie met een herrijzend Nederland bezig zijn. Wat een onzin. Ook uw motto, meneer Balkenende, is ouwe koek.

Waarom zou u een motto moeten hebben? Er kwam toch geen spindokter op het briljante idee dat oneliners de maximale belasting vormen voor het bevattingsvermogen van uw beoogde achterban? Of dat een pakkend tekstje zo geschikt is voor televisie? Je weet het nooit bij de haast te briljante spindokters.

`Brood en Spelen', had even goed gekund. Of `Arbeid maakt vrij'. Het werd `Verandering voor kracht en kwaliteit'. Net een tikkeltje minder.

Er is toch al iets met uw Nederlands, meneer Balkenende. 't Lijkt eerder door een machine voortgebracht dan door een mens. Eigenaardig. Of het via een microfoon uit uw broekspijp komt.

Hoe moeten we het woordje `voor' in uw motto begrijpen? In ruil voor, zoals in `geen oorlog voor olie'? Ten bate van, zoals in `parels voor de zwijnen'? Voorafgaand aan, misschien?

't Zal de alliteratie zijn geweest die u in verleiding bracht. Uw eerste motto al, bij de regeringsverklaring van uw door niemand betreurde bliksemkabinet, luidde `Duidelijkheid en daadkracht'. Beleefd aanbevelend, Balkenende.

Kort en krachtig was dat kabinet van u, vooral kort. Nu, met alliteraties komen we gevaarlijk dicht in de buurt van literatuur. Dat zet voor u geen zoden aan de dijk. Laten we het erop houden dat uw motto riekt naar het gaslichttijdperk en de gereformeerde kerkbank. `Verandering voor kracht en kwaliteit' – proef de woorden nog eens. Boerenlulliger leus kan iemand nauwelijks bedenken.

De schemerlamp verspreidt een vredig licht. De handen zijn gevouwen. De boerenkool dampt.

Het wachten is op het pittige tegenmotto van de PvdA.

`In de PvdA wordt nog hardop nagedacht', schrijft de krant. Een wonder dat ze in de PvdA hardop kunnen wat ze in stilte niet voor elkaar krijgen.

Intussen kunt u, meneer Balkenende, met uw slangenmotto alvast alle kanten op. Geheel conform de beproefde CDA-aanpak. De onfortuinlijke fortuynisten waren nog niet verdwenen of in uw broekspijp werd een knop omgedraaid. Onmiddellijk verdampte uw fermheid en u begon weer te kakelen als Van Agt en Lubbers. Op aloude glibbertoon.

Uw herrijzenis is enkel restauratie. De watersnoodjaren zijn terug. Ik heb zelden iets zo snel zien onderschoffelen als onze kortstondige decadentie. Ondanks de goede voornemens van u en uw collega's, ondanks alle beloften van beterschap. Politici zouden eindelijk eens gaan regeren en niet eerst alles in de achterkamertjes bekokstoven.

Kan de kabinetsformatie, om eens een kleinigheid te noemen, niet een beetje sneller?

Een jaar lang waren alle politici doodsbange honden. Als alle bange honden doen ze, nu de karavaan voorbij lijkt, opnieuw wie het hardst kan blaffen. Is de karavaan voorbij?

Gerrit Komrij heeft het schrijven over poëzie vaarwel gezegd en zal zich onder de titel `Gouden woorden' wekelijks gaan richten op politieke en sociale aangelegenheden.

    • Gerrit Komrij