Van der G. langer in Pieter Baan

Volkert van der G., die eind maart terecht moet staan voor de moord op Pim Fortuyn, heeft ingestemd met een langer verblijf in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Dat heeft het ministerie van Justitie vanochtend bevestigd. Van der G. zal nu tot 14 maart in de observatiekliniek blijven. Hij wordt in het PBC onderzocht op last van de Amsterdamse rechtbank. Het gedragskundig onderzoek zal een rol gaan spelen in de strafzaak die 27 maart begint.

Van der G. werd op 6 januari in het PBC in Utrecht geplaatst. Er kon toen niet meteen begonnen worden met het onderzoek omdat het ministerie van Justitie vasthield aan een aantal eisen. Vanwege Van der G.'s veiligheid wilde het departement, anders dan de leiding van het PBC, aanvankelijk ook 's nachts de permanente cameraobservatie handhaven. Ook had men reserves over Van der G.'s aanwezigheid in een groep medegedetineerden, zoals in het PBC gebruikelijk is. Uiteindelijk ging Justitie toch akkoord.

Tijdens de laatste pro forma-zitting bleek dat de discussie tussen het PBC en het departement het onderzoek heeft vertraagd. Bovendien protesteerde Van der G. zelf tegen de gang van zaken door zijn medewerking enkele dagen op te schorten. Om het onderzoek toch goed af te kunnen ronden zou Van der G. langer dan de wettelijke termijn van zeven weken in het PBC moeten blijven.

De rechtbank bepaalde dat dat slechts kan als Van der G. zelf ,,uitdrukkelijk instemt met een langer verblijf.'' Het PBC-rapport moet 21 maart af zijn.