Uitgevers in de strijd om topdichters

Prometheus en De Bezige Bij hebben onlangs fel gestreden om de dichters Menno Wigman en Pieter Boskma. Prometheus wist hen te behouden met de toezegging van een honorarium en een eigen reeks.

Menno Wigman (36) en Pieter Boskma (46) zijn al jaren de gezichtsbepalende dichters van uitgeverij Prometheus/Bert Bakker. Deze zomer besloten ze uit te zien naar een andere uitgever. Wigman: ,,Ik kwam nauwelijks meer op de uitgeverij, en voelde me er niet meer zo mee verbonden.''

Robbert Ammerlaan van De Bezige Bij, die al eerder spraakmakende auteurs naar zich toe trok, had volgens Boskma ,,wel eens een balletje opgegooid, maar het contact kwam tot stand via hoofdredacteur Suzanne Holzer''. Ammerlaan benadrukt dat hij geen enkel initiatief heeft genomen.

Plien van Albada, uitgever van Prometheus, verzette zich tegen het vertrek van de twee dichters, die volgens betrokkenen al champagne en een contract van De Bezige Bij aangeboden hadden gekregen. Van Albada bedacht een constructie om de dichters meer bij de uitgeverij te betrekken: Wigman en Boskma zullen een betaald adviseurschap krijgen voor vijf jaar, om een nieuwe poëzie-reeks op te zetten. Met dat aanbod op zak gingen de dichters naar Ammerlaan. Wigman: ,,Die bood ons zonder een spier te vertrekken precies hetzelfde.'' Ook bij de Bezige Bij zouden ze kunnen rekenen op een vast bedrag en een eigen reeks. Suzanne Holzer vertelde Boskma later dat zo'n aanbod ,,ongebruikelijk is'', aldus de dichter.

Vorige week besloten Wigman en Boskma alsnog bij Prometheus te blijven. Boskma: ,,Sentiment en loyaliteit spelen daarbij een belangrijke rol.'' Volgens Wigman heeft ook meegespeeld dat bij Prometheus op het gebied van poëzie meer ,,pionierswerk'' te verrichten is. ,,We kunnen meer invloed uitoefenen op het poëziefonds dan bij De Bezige Bij, waar al zo'n lange traditie bestaat.'' Van Albada is blij dat Wigman en Boskma blijven. Ammerlaan berust in de mislukte onderhandelingen: ,,Waar een auteur zich het meest thuis voelt, dat is zijn autonome besluit.''

Volgens bronnen rond de uitgeverij krijgen de dichters de komende vijf jaar 10.000 euro per jaar voor hun werk voor Prometheus. Van Albada bevestigt alleen de periode van vijf jaar. Dichters staan doorgaans voor kwaliteit, niet voor een hoge omzet. Van Albada: ,,Wij zijn meer belang gaan hechten aan dichters, dat is waar.''

In de nog titelloze nieuwe reeks moeten Nederlandse dichters debuteren, maar ook buitenlandse dichters worden vertaald die in de ogen van Wigman en Boskma over het hoofd zijn gezien. De dichters hebben carte blanche, ook wat betreft vormgeving. Wigman zegt graag te willen werken met vormgeefster Tessa van der Waals. Het eerste deel uit de reeks verschijnt op zijn vroegst volgend voorjaar.

De afgeketste overstap van de dichters is ook opmerkelijk, omdat eerder tal van auteurs waaronder Komrij, Reve en Ross wel verhuisden naar de Bezige Bij.

    • Ward Wijndelts