TPG vraagt Wim Kok als commissaris

Oud-premier Wim Kok wordt commissaris van het Nederlandse postbedrijf TPG. Het is het derde commissariaat van Kok, die eenzelfde functie krijgt bij bankverzekeraar ING en Koninklijke Olie.

Volgens TPG kan het postbedrijf profiteren van de ,,uitgebreide politieke, industriële en sociale ervaring'' van de voormalige PvdA-leider. TPG, met 68.000 werknemers in Nederland de grootste particuliere werkgever, presenteerde vanmorgen de resultaten over het afgelopen jaar.

Kok, die als nieuwkomer in de raad van commissarissen gezelschap krijgt van oud-Exxon bestuurder René Dalhan, gaat jaarlijks ongeveer 35.000 euro verdienen bij TPG en zal het bedrijf daarvoor adviseren hoe te manoeuvreren in het lastige economische klimaat. TPG topman Peter Bakker zei niet te verwachten dat de economie zich dit jaar zal herstellen, integendeel. ,,Het besef bij onze klanten dat we in een moeilijke economische periode zitten, wordt alleen nog maar groter.''

De stagnerende economie heeft een dempend effect op de productievolumes, wat weer een negatieve impact heeft op de divisie logistiek. Deze divisie zag de winst dalen en het postbedrijf heeft nog altijd last van dalende postvolumes. De express-activiteiten daarentegen lieten een grote winststijging zien. TGP zag de nettowinst met 2,4 procent stijgen van 585 tot tot 599 miljoen euro. De omzet steeg met 5 procent tot 11,8 miljard euro.

De onzekere economische en politieke situatie weerhoudt TPG er niet van een voorspelling voor 2003 te geven. In een ongebruikelijke formulering gaf het bedrijf een prognose die erop neer komt dat er een winststijging van 1 tot 4 procent verwacht wordt in 2003. In de stijging zijn de toegenomen pensioenkosten verrekend. Exclusief deze kosten zal de winst met 5 tot 9 procent toenemen. TPG, actief in 62 landen met 150.000 werknemers, moet dit jaar 110 miljoen euro extra storten om de dekkingsgraad van het Nederlandse pensioenfonds weer op peil te brengen. Deze dekking is momenteel 100,5 procent, maar moet van de Pensioen- en Verzekeringskamer minimaal op 105 procent liggen. TPG heeft in 2003, zo zei topman Bakker vanmorgen in een toelichting, een extra pensioenlast van 37 miljoen euro.