TELEVISIE EN RADIO VOORKEUR

ACTUALITEITEN

Netwerk. Onder meer een gesprek met een echtpaar in Washington dat heeft deelgenomen aan de Golfoorlog 12 jaar geleden. Zij ondervinden nog steeds de gevolgen hiervan. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer aandacht voor de kwaliteit van het bestuur naar aanleiding van de hbo-fraude en een reportage over de verkiezing van de nachtburgemeester in Amsterdam. Ned.3, 22.20-23.15u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Machteloos na medisch falen. Artsen en ziekenhuizen geven hun fouten niet graag toe. Toch sterven jaarlijks ongeveer driemaal zo veel mensen door medische fouten als in het verkeer. Een fractie wordt ontdekt, meestal door nabestaanden die het niet vertrouwen. Ned.3, 21.13-22.00u.

De slag om Stalingrad. Eerste aflevering van een drieluik over de slag om Stalingrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De slag kostte honderdduizenden levens en betekende een keerpunt in de oorlog. Ned.2, 21.53-22.50u.

They looked away. Een van de meest onbegrijpelijke vragen van de Tweede Wereldoorlog is de vraag waarom het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau niet gebombardeerd werd, ondanks het feit dat de geallieerden via fotoverkenningsvluchten duidelijk wisten waar de kampen zich bevonden, hoe groot ze waren en waar de gaskamers stonden. Ned.1, 23.40-0.35u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Discussie over het RTL4-programma Idols waarin amateurzangers de strijd aangaan om wie de beste is. Met o.a. de weggestemde kandidaten, juryleden Edwin Jansen en Eric van Tijn en Veronica-directeur Bert van der Veer. Ned.1, 21.53-22.38u.

MUZIEK

Jazz, van Ken Burns. Derde deel over de geschiedenis van de jazz belicht de explosieve populariteit van 1924 tot 1929. Met o.a. de blanke jazzmuzikant Bix Beiderbecke en Louis Armstrong die zijn meesterwerk West End Blues speelt. Ned.3, 23.47-0.48u.

FILM

Girl, Interrupted (James Mangold, 1999, VS). Regisseur van Heavy stelt teleur met een One Flew over the Cuckoo's Nest voor meisjes. Coproducente Winona Ryder zit eind jaren zestig in een psychiatrische inrichting. Angelina Jolie kreeg Oscar voor haar Jack Nicholson-achtige bijdrage. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

.The Blues Brothers (John Landis, 1980, VS). Maffe komedie met John Belushi en Dan Aykroyd als de in het tv-programma `Saturday Night Live' geïntroduceerde titelhelden. Vermomd als twee louche wezen maken zij Chicago onveilig. Hommage aan de zwarte Amerikaanse muziek herbergt o.a. Aretha Franklin, James Brown en Ray Charles. SBS6, 20.30-23.10u., met reclame en nieuws.

.Mrs. Winterbourne (Richard Benjamin, 1996, VS). Speelse en lichtvoetige, maar verbluffend goed geconstrueerde komedie is erg Amerikaans in zijn hang naar huis, beschutting en warmte. Alleenstaande moeder Ricki Lake wordt abusievelijk voor schoondochter gehouden en opgenomen in het puissant rijke huishouden van Shirley MacLaine. Net5, 22.50-0.45u., met reclame.

.Zazie dans le métro (Louis Malle, 1960, Frankrijk). In zijn derde speelfilm vond Malle in het Nouvelle Vague-idioom (jump cuts, wervelende verhaalstructuur) de visuele equivalenten voor het grillige taalgebruik in de roman van Raymond Queneau. Negenjarig meisje uit de provincie (Catherine Démongeot) veroorzaakt anarchie in Parijs tijdens logeerpartij bij oom Philippe Noiret. TV5, 22.30-24.00u.

.Blockheads (John G. Blystone, 1938, VS). Apotheose van Laurel & Hardy's beste jaren lijkt nog het meeste op een oorlogsfilmparodie. Twintig jaar na de Eerste Wereldoorlog bevindt Ollie zich nog steeds in de loopgraven, omdat niemand hem gezegd heeft dat de oorlog voorbij is. Morgen, BBC2, 12.00-13.00u., zwart-wit.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van cabaretier Klaas van der Eerden in Amsterdam aandacht voor het radiowerk van schrijver, dichter en biograaf Wim Hazeu. Met o.a. een gesprek uit 1970 met Jan Wolkers over schuttingwoorden. Na elven elektronische muziek van Signer. 747AM, 22.02-24.00u.

Ophef & vertier. O.a. kunsthistorica Willemijn Stokvis over kunstenares Lotti van der Gaag van wie een overzichtstentoonstelling te zien is in het Cobra Museum. Verder discussie over drama op de Nederlandse tv en actrice Bente Jonker over het stuk dat zij schreef voor de toneelgroep Wederzijds. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.