Tegenwind bij vakbladen Reed Elsevier

Uitgever Reed Elsevier heeft het afgelopen jaar bij drie van de vier bedrijfsonderdelen het resultaat met dubbele cijfers zien toenemen. Alleen bij de vakbladen, de grootste divisie, daalde het resultaat.

Dit heeft de uitgever vanochtend bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De nettowinst van het concern is uitgekomen op 288 miljoen euro tegen 202 miljoen euro een jaar eerder. De omzet klom met 13 procent tot bijna 8 miljard euro.

Reed Elsevier gebruikt als winstindicator het resultaat voor belastingen. Deze steeg met 2 procent tot 460 miljoen euro (bij gelijkblijvende wisselkoersen). Bestuursvoorzitter Crispin Davis toonde zich vanmorgen tevreden over dit resultaat. ,,We hebben sterke groei geboekt onder moeilijke economische omstandigheden.'' Twee jaar op rij is de winst per aandeel met dubbele groeicijfers toegenomen.

De divisie vakbladen en vakbeurzen heeft nog steeds te kampen met de economische malaise. Daardoor blijft de advertentiemarkt moeilijk en dat kwam tot uitdrukking in de omzetcijfers. De divisie, de grootste van Reed Elsevier, zag de omzet met 14 procent dalen tot 2,2 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 4 procent tot 372 miljoen euro.

De andere drie divisies – educatieve, juridische en wetenschappelijke uitgaven – zagen zowel de omzet als bedrijfsresultaat sterk stijgen. Vooral bij educatie werd progressie geboekt door de overname van het Amerikaanse Harcourt nu anderhalf jaar geleden. Bestuursvoorzitter Davis geeft toe dat op de korte termijn de budgetten voor Amerikaanse scholen zijn geknepen, maar rekent voor de lange termijn op sterke groei.

Davis zegt de komende drie jaar door te gaan met de huidige vier activiteiten. Grote overnames zijn volgens Davis in principe niet aan de orde. ,,Wij richten ons op organische groei en het verbeteren van de winstgevendheid'', stelt Davis. ,,Het bedrijf loopt als een trein maar de onderneming moet sneller op eigen kracht gaan groeien.''

Davis zegt niet ontevreden te zijn over de koersontwikkeling. Het afgelopen jaar daalde het fonds op de beurs 10 procent in waarde. Door de koersdaling heeft het topmanagement tot nu toe een totale bonus van 345 miljoen euro gemist. Het management heeft nog twee herkansingen, eind dit jaar en eind volgend jaar.