Schalken opnieuw op winst

Tennisser Sjeng Schalken heeft gisteren de kwartfinale van het indoortoernooi in Rotterdam bereikt. Hij deed dat door voor de tweede keer deze week af te rekenen met een telg van de Belgische familie Rochus. Na de winst in de eerste ronde op Christophe won hij gisteren ook van diens drie jaar jongere broer Olivier (7-5 6-2). Het was voor de eerste keer sinds zijn debuut in 1995 dat Schalken in het Rotterdamse toernooi zo ver kwam.

Schalken toonde zich na de partij maar matig tevreden. ,,Een klein zeventje'', wilde hij zichzelf geven. Hij gaf toe tegen sterkere spelers altijd meer tot zijn recht te komen. In de kwartfinales stuit Schalken, de Nederlandse nummer één, op de winnaar van de partij tussen de Zwitser Roger Federer en de Fransman Fabrice Santoro. Federer, die eerder deze maand imponeerde in het Davis-Cupduel met Nederland, wist met de winst op de Zweed Enqvist (3-6, 6-3 en 6-4) een paar dagen na zijn toernooizege in Marseille een ronde verder te komen. Het kostte Federer na een paar dagen rust aanvankelijk moeite zijn ritme te vinden. De Zwitser moest verrassend de eerste set inleveren. In de tweede en derde set zette Federer de zaken recht.

De titelverdediger in Rotterdam, de Fransman Nicolas Escudé, bereikte betrekkelijk eenvoudig de tweede ronde door winst op de Spanjaard Albert Costa: 6-3, 6-3. Escudé, die zich vorige week met een spierblessure terugtrok in Marseille, kan als eerste speler het toernooi voor de derde keer op rij op zijn naam brengen. Hij moet vandaag dan wel afrekenen met Richard Krajicek. De Rus Marat Safin maakte met een overwinning op de Belg Xavier Malisse (7-5, 6-3) zijn rentree na zijn polsblessure die hem bij de Australian Open parten speelde.

De Fransman Sebastien Grosjean zal na het tennistoernooi in Rotterdam dit jaar niet meer in het dubbelspel in actie komen. Hij dubbelt in Ahoy' met de Joegoslaaf Zimonjic en haalde inmiddels de kwartfinales. De Fransman, nummer 12 op de ATP-ranking, wil zich in zijn poging om terug te keren in de toptien volledig op het enkelspel richten. ,,Het enkelspel blijft het belangrijkste onderdeel van mijn loopbaan, dus daarom speel ik na Rotterdam dit jaar geen dubbels meer'', aldus Grosjean. Hij bereikte gisteren in het enkelspel ten koste van de Italiaan Furlan (6-3, 6-4) de tweede ronde.