Politie pakt stevig aan, maar wel de verkeerde

Zijn kleinzoon is er nog steeds ondersteboven van, zegt N. Burhenne uit Merselo. Vrijdagavond dronk ,,die jongen'' een biertje in café Havana in Venray, toen hij ,,op hardhandige wijze'' werd overmeesterd door ,,een groep mannen'', die naar later bleek een arrestatieteam in burger vormden. ,,Onze Nico is over de grond gesleept, geslagen en geschopt. En zelfs bewusteloos geraakt. Uiteindelijk stopten ze hem in de cel'', aldus opa. ,,En dat terwijl hij niets had gedaan.''

Politiewoordvoerder P. van Vilsteren beaamt het verhaal. Het arrestatieteam had ,,zeer sterke aanwijzingen'' dat ,,B. van plan was een gewapende overval te gaan plegen, samen met twee anderen''. Uit veiligheidsoverwegingen gebruiken die agenten dan wel eens ,,dwang en geweld''. Maar alras werd de politie duidelijk dat B. (25) helemaal geen misdadige plannen had gesmeed. ,,Het politie-optreden is een betreurenswaardig bedrijfsongeval, dat ik in mijn loopbaan nog nooit heb meegemaakt'', aldus Van Vilsteren.

B. – weer op vrije voeten – heeft aangifte gedaan van mishandeling en vrijheidsberoving. Twee andere `onschuldige verdachten', 19 en 17 jaar, werden vóór het café verrast door het arrestatieteam, dat de ruit van hun auto zou hebben ingeslagen. Volgens de politiewoordvoerder vluchtten ze in de richting van het politiebureau, totdat de agenten in burger hen aanpakten. De 19-jarige raakte lichtgewond, de 17-jarige ligt nog met gekneusde ribben in het ziekenhuis. De eerste heeft een klacht ingediend, de tweede beraadt zich nog.

De politiewoordvoerder noemt het een `grote vergissing': ,,Maar dan zeg ik niet dat de wijze van arresteren buiten proporties was. Het team wilde een ernstig misdrijf voorkomen. Is ook gebeurd, want nog dezelfde avond zijn de vier échte verdachten ingerekend.'' Opa Burhenne: ,,Onze Nico heeft wel eens wat uitgehaald, maar hij heeft nooit vastgezeten.''

    • Guido de Vries