Nuon koopt centrales van Reliant

Het energiedistributiebedrijf Nuon koopt voor een bedrag van 985 miljoen euro de Nederlandse elektriciteitscentrales van het Amerikaanse Reliant. De centrales in onder meer Utrecht en Amsterdam zijn goed voor ongeveer een vijfde van de Nederlandse stroomproductie.

De verkoop van Reliant Energy Europe, die Nuon gisteravond bekend maakte, is opmerkelijk. In 1999 kocht Reliant de toenmalige UNA-centrales nog voor een recordbedrag van 4,5 miljard gulden (ruim 2 miljard euro) en bracht daarmee de privatisering van de Nederlandse elektriciteitsproductie in een stroomversnelling. De doorverkoop van de centrales levert het Texaanse bedrijf een verlies op van ruim een miljard euro.

Nuon op zijn beurt heeft eerder ook in 1999 zijn belang in de elektriciteitsproducent Epon aan het Belgische Electrabel verkocht en streek daarmee destijds zo'n 900 miljoen euro op iets minder dan het nu betaalt. Nuon heeft nu echter voor iets meer geld veel meer capaciteit, zegt topman L. van Halderen: ,,We hebben verkocht op het hoogtepunt van de markt en kopen op een veel lager niveau.'' Bij Epon had Nuon destijds de helft van 4.600 megawatt, bij Reliant Europe nu het volledig eigendom van 3.500 megawatt.

Met de in 2001 gekochte Demkoleccentrale en een centrale op de Maasvlakte, die door Shell wordt gebouwd en in 2005 gaat draaien, kan Nuon 60 procent van de stroom die het levert zelf opwekken. ,,Dat geeft een zekerder gevoel'', vindt Van Halderen. ,,We zijn nu een robuuster bedrijf geworden en dat helpt om zelfstandig te kunnen opereren op de Europese markt.'' De strategie van Nuon is vooral gericht op expansie in de Benelux en Duitsland. Nuon betaalt de overname met behulp van kredietfaciliteiten, die het bedrijf al ter beschikking stonden.