Numico probeert onrust te bezweren

Voedingsbedrijf Numico (Nutricia, Olvarit) is gistermiddag in actie gekomen tegen de aanhoudende geruchtenstroom die de beurskoers van het bedrijf zwaar onder druk heeft gezet.

Het bedrijfsresultaat van Numico over 2002 zal ,,geen afwijking'' vertonen van eerder uitgesproken verwachtingen. Het plotselinge vertrek van de financieel directeur vorige week is ,,op generlei wijze'' gerelateerd aan de resultaten en de onderneming heeft ,,niet de intentie'' om twee leningen die binnenkort moeten worden afgelost te ,,herstructureren''.

Dat maakte de producent van babyvoeding en ziekenhuisvoeding bekend. Het persbericht is ,,bij hoge uitzondering'' vlak voor de publicatie van de jaarcijfers – in de zogenaamde gesloten periode – uitgegeven ,,in reactie op geruchten in de financiële markten''.

Het aandeel Numico is de afgelopen dagen sterk gedaald. De markt maakt zich zorgen over de financiële situatie bij het bedrijf. Het vertrek van directeur P. Oomens zorgde voor speculaties. Numico onthoudt zich van commentaar als het gaat om gesprekken met het Franse voedingsbedrijf Danone. ,,Wij gaan nooit in op marktgeruchten'', stelt een woordvoerder. Met het persbericht van gisteren heeft het concern uit Zoetermeer volgens de woordvoerder alleen aan de ,,belangrijkste'' geruchten aandacht willen besteden. Het Franse concern maakte eerder deze week bekend dat het geen gesprekken ,,voert of heeft gevoerd'' over een overname van Numico. Danone geeft geen commentaar op vragen over andere vormen van samenwerking met Numico.

Numico moet in 2004 en 2005 twee leningen aflossen van beide 690 miljoen euro. Volgens analisten kan Numico die schulden niet uit de lopende inkomsten betalen. Het aandeel Numico noteerde rond het middaguur 3 procent hoger op 6,81 euro. Deze maand verloor het fonds ruim eenderde van zijn beurswaarde.