Minder groei grote advocatenkantoren

De groei van het aantal advocaten bij de dertig grootste advocatenkantoren in Nederland is het afgelopen jaar verminderd. Oorzaak is de economische teruggang.

Dit blijkt uit een onderzoek van KSU, een uitgever gespecialiseerd in juridische informatie. Het aantal advocaten bij de dertig grootste kantoren nam toe met 2,4 procent terwijl een jaar eerder de groei nog op 5,1 procent lag. In 2000 bedroeg de aanwas zelfs nog 8,8 procent. De topdertig bestaat uit advocatenkantoren die zich vrijwel uitsluitend toeleggen op juridisch advies aan meestal grote ondernemingen. Tezamen hebben deze kantoren 3.600 advocaten in dienst, bijna eenderde van het totale aantal advocaten in Nederland.

Verreweg het grootste advocatenkantoor is al jaren Nauta Dutilh, waar 355 advocaten werken. Nummer twee is De Brauw Blackstone Westbroek (260 advocaten) en nummer drie is het aan accountantskantoor Deloitte & Touche gelieerde AKD Prinsen van Wijmen (259 advocaten).

Nauta Dutilh en De Brauw zagen het aantal advocaten het afgelopen jaar met respectievelijk 23 (groei van 7 procent) en 12 advocaten toenemen (groei van 5 procent). AKD Prinsen van Wijmen zag daarentegen het afgelopen jaar 31 raadslieden minder op de loonlijst staan. Oorzaak is de overname van Wouters Advocaten, waarvan een deel besloot niet mee te gaan naar AKD.

De grootste groeiers van de bedrijfsadvocatuur zijn de Nederlandse vestigingen van Britse advocatenkantoren. Lovells, Simmons & Simmons en Freshfields behoren tot de vijf sterkst gegroeide kantoren, hoewel ze in omvang aanmerkelijk kleiner zijn dan branchegenoten als Nauta en De Brauw. De Britse kantoren hebben de laatste vier jaar vestigingen geopend in Nederland.

Uit het onderzoek van KSU blijkt verder dat De Brauw veruit de meeste van de 25 AEX-fondsen juridisch advies geeft (13 stuks). De Nederlandse vestiging van het Britse Allen & Overy is de nummer twee (7 stuks) en Stibbe nummer drie (5 stuks). Nauta Dutilh bedient twee AEX-fondsen.