`Lobbyist VS hielp bij brief'

De Amerikaanse lobbyist en activist Bruce Jackson is nauw betrokken geweest bij de opstelling van de pro-Amerikaanse verklaring over de kwestie-Irak die Oost-Europese landen begin deze maand hebben opgesteld. Dit onthult de International Herald Tribune van vandaag op gezag van verschillende Oost-Europese diplomaten.

De onthulling is pikant. De Franse president Jacques Chirac haalde begin deze week fel uit naar de ondertekenaars. Ze hadden ,,een goede gelegenheid gemist om hun mond te houden'' en daardoor mogelijk toetreding tot de Europese Unie op het spel gezet. Chirac noemde hun steunbrief voor Bush ongepast. Verschillende EU-landen, Frankrijk en Duitsland voorop, distantiëren zich juist van de Amerikaanse Irak-politiek.

Jackson, een voormalige medewerker van het Amerikaanse ministerie van Defensie, leidt het Comité voor de bevrijding van Irak. Deze organisatie lobbyt volgens het in Parijs uitgegeven Amerikaanse dagblad voor de regering-Bush. Jackson zou ook actief zijn in Bush' Republikeinse Partij en hij zou de Oost-Europese landen ook hebben geholpen bij hun toetreding tot de NAVO.

Het idee voor de steunbetuiging aan de Irak-politiek van de regering-Bush zou zijn geboren tijdens een diner op de Slowaakse ambassade in Washington. Daar zaten behalve Jackson ook de meeste ambassadeurs van de Oost-Europese landen in de VS aan. Jackson heeft gezegd dat de Amerikaanse invloed op de brief ,,geweldig overdreven'' wordt. Maar de met naam en toenaam aangehaalde Oost-Europese diplomaten die bij de opstelling van het epistel betrokken waren, weerspreken dat. Zij zeggen dat Jackson ,,een belangrijke rol'' speelde en de ,,tekst initieerde''.