Groningen gaat jaar preventief fouilleren

Bij wijze van proef mogen agenten in de binnenstad van Groningen een jaar lang burgers preventief fouilleren op wapens. Dit besluit nam de Groningse gemeenteraad gisteravond met 21 stemmen voor en 17 stemmen tegen. SP, Groen Links, D66, een raadlid van Student en Stad en vier raadsleden van de PvdA waren tegen. CDA, VVD, ChristenUnie, Stadspartij, een raadslid van Student en Stad en vijf PvdA'ers stemden voor. De burgemeester kan een deel van de binnenstad, waar een hoog risico is op geweldsdelicten, vuurwapengeweld en drugshandel tot veiligheidsrisicogebied aanwijzen, waar de politie burgers, ook die niet direct verdacht zijn, mag fouilleren. Die maatregel is twaalf uur van kracht. Burgemeester Wallage benadrukte dat het preventief fouilleren zorgvuldig en spaarzaam zal gebeuren. In Rotterdam, Amsterdam, Heerlen en Haaksbergen is de politie ook bevoegd tot preventief fouilleren.