Goed voor de economie

De economische gevolgen van een oorlog met Irak zijn te overzien. Eerst een paniekreactie, daarna winst, zegt de econoom en oud-secretaris-generaal van Economische Zaken Sweder van Wijnbergen.

,,Het is niet erg humaan om er zo over te praten, maar een oorlog tegen Irak heeft gunstige effecten op de olieprijs en daarmee op de economie. Saddam Hussein zit op de twee na grootste olievoorraad van de wereld, en hij kan er nu niks mee. Sinds 1991 produceert Irak nog niet een kwart van het aantal barrels van wat het zou kunnen produceren. Door de sancties kan er niet meer op dit moment. Vliegt Saddam eruit, dan kan de oliekraan weer vol open. Dat scheelt miljoenen barrels per dag en dan dalen wereldwijd de prijzen. ,,Het argument dat Bush Irak zou willen aanvallen om de olie, daar geloof ik niks van. De tijden dat de VS uit economisch belang een oorlog begonnen liggen achter ons.

,,Ik heb vroeger ook jaren in het Midden Oosten gewerkt, in Egypte, en daar is me duidelijk geworden dat die Saddam echt niet deugt. Hij zou Mubarak destijds hebben voorgesteld om samen Saoedi-Arabië aan te vallen. Mubarak weigerde natuurlijk, die is niet gek. Een oorlog tegen Irak nu is eigenlijk niet meer te vermijden, hoe vreselijk het ook zal worden. Er zullen, meer dan in 1991, burgerslachtoffers vallen, er gaat in de steden gevochten worden. Bedenk wel dat ook het huidige sanctiebeleid desastreus is voor de Iraakse bevolking. In Nederland is een beetje armoede een minder grote auto, in Irak is het de dood. Geen oorlog is dus ook geen oplossing.

,,Op macroschaal heeft een oorlog minimale gevolgen. De oorlogsindustrieën in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zullen er van profiteren, meer niet. Los van een kortstondige paniekreactie van een week of drie, met name op de beurzen, zal er niet veel gebeuren. Daarvoor is de Iraakse economie te onbeduidend. Die is vergelijkbaar met de oorlog in Bosnië. Daar komt bij dat het waarschijnlijk een korte oorlog zal worden. Irak is vele malen zwakker dan tien jaar geleden. Een oorlog heeft geen bestedingseffecten, geen effecten op de inflatie, het is een economie van kleine bedragen, verwacht er niet te veel van. De kans dat de oorlog overslaat naar de regio is minimaal. Het is een kwestie van een paar maanden je adem inhouden, en dan gaat het allemaal weer goed.

,,Wat er absoluut niet moet gebeuren na een oorlog met Irak is dat we het land dwingen herstelbetalingen te doen aan andere landen. Dat is desastreus. Dat gebeurde wel na de vorige Golfoorlog, maar daar was toen ook een basis voor: Koeweit was binnengevallen en geruïneerd en Saddam zat nog steeds in Irak. Er moet nu juist veel geld in Irak gepompt worden. Potentieel is het een enorm sterke economie, met al die olie. De infrastructuur moet helemaal worden heropgebouwd, maar dan kan Irak de motor van de regio worden. Een groeipercentage van 35 procent het eerste jaar is mogelijk, dat hebben we in Bosnië ook gezien.