GALERIESELECTIE

BEYOND BEAUTY

Voor zijn project Woman on Divorce Battle on Tour werkt theatermaker en kunstenaar Cees Krijnen samen met zijn moeder, een gescheiden vrouw van middelbare leeftijd. In zijn werk portretteert Krijnen zijn moeder als een heldin in plaats van een slachtoffer. Daarbij maakt hij gebruik van alle beeldmiddelen die bij het sterrendom horen. Hij hult haar in dure designerskleding, brengt een parfumlijn onder haar naam uit en laat haar zelfs poseren voor een ruiterstandbeeld. Het project is te zien op de groepstentoonstelling Beyond Beauty in Galerie Diana Stigter, waar ook een nieuw videowerk van Julika Rudelius en een fotoserie van Thomas Manneke geëxposeerd wordt.

Beyond Beauty, met werk van Julika Rudelius, Cees Krijnen en Thomas Manneke. Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. 22 febr t/m 29 maart, di t/m za 13-18u.

LENI RIEFENSTAHL

Geïnspireerd door Hemingway's boek The Green Hills of Africa trok de Duitse cineaste Leni Riefenstahl in de jaren zestig naar Afrika. Haar eerste plan was om in Kenia een film te draaien waarvoor ze het script klaar had: De Zwarte Vracht. Maar omdat ze hiervoor de financiering niet rondkreeg vertrok ze alleen, zonder filmploeg en met een fotocamera. In het zuiden van Sudan maakte Riefenstahl kleurenfoto's van de Nuba-stam. De beelden tonen naakte zwarte mannen en vrouwen die vol trots de camera in kijken. Vanwege Riefenstahls banden met nazi-Duitsland is de serie, die nu getoond wordt in de Torch Gallery, even beroemd als omstreden.

Leni Riefenstahl, NUBA series 1965-1974. Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam. T/m 15 maart, do t/m za 14-18u.

TEKENEN DES TIJDS

De tekenkunst heeft een eeuwenoude geschiedenis, maar juist in deze tijd van digitale technieken lijkt het medium opnieuw aan populariteit te winnen. Op de tentoonstelling Tekenen des Tijds in Den Bosch laten ruim veertig kunstenaars zien dat tekenen allesbehalve oubollig is. Opvallend is dat de definitie van een tekening tegenwoordig ruim opgevat kan worden. Er zijn kunstenaars die direct op de muur tekenen, hun tekeningen combineren met geluid of papier gebruiken als basis voor een installatie. Ook zijn op de tentoonstelling diverse animatiefilmpjes te zien. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. David Bade, Bas Meerman, Rosemin Hendriks, Dieuwke Spaans, Elly Strik, Juul Kraijer, Otto Egberts, Helen Frik en Paul van Dongen.

Tekenen des Tijds. Stichting KW14, Korte Waterstraat 16, Den Bosch. T/m 30 maart, vr t/m zo 13-17u.

JURRIAAN MOLENAAR

De gebouwen en kamers die afgebeeld staan op de schilderijen van Jurriaan Molenaar (1968) zien eruit alsof ze met behulp van de computer ontworpen zijn. De verf – voornamelijk bruine en grijze tinten – is zo dun en gelijkmatig opgebracht dat penseelstreken nauwelijks zichtbaar zijn. Mensen of meubels komen in de gestileerde ruimtes niet voor.

Op zijn tentoonstelling Unbuilt in Galerie Tanya Rumpff toont Molenaar een nieuwe serie werken die is ontstaan naar aanleiding van een bezoek aan Los Angeles. Daar bestudeerde de kunstenaar een aantal modernistische woonhuizen uit de jaren zestig. Deze zogenaamde Case Study Houses doen nog steeds heel futuristisch aan en leenden zich uitstekend als inspiratiebron voor de geometrische schilderijen van Molenaar.

Unbuilt, schilderijen van Jurriaan Molenaar, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. T/m 16 maart, wo t/m za 12-17u.

PRINTROOM

Volgens het Rotterdamse kunstenaarsinitiatief ROOM ontbreekt het in Rotterdam aan een goede in kunst gespecialiseerde boekwinkel.

Om die leemte te vullen organiseert ROOM nu de expositiete PrintROOM.

Want, zo zeggen de initiatiefnemers, de distributie van drukwerk is een belangrijk middel voor kunstenaars om hun werk en ideeën te verspreiden en presenteren.

PrintROOM bestaat uit een grote verzameling tijdschriften, kunstenaarspublicaties, magazines en kranten, afkomstig uit heel de wereld.

PrintROOM. ROOM, Benthuizerstraat 96B, Rotterdam. T/m 29 maart, vr en za 14-18u.