Frankrijk

Della Robbia

We bewonderen de Florentijnse Renaissance meestal aan de hand van schilderijen en sculpturen, maar vergeten ten onrechte dikwijls de keramiek van de familie della Robbia. Deze kreeg grote vermaardheid met zijn geglazuurde terracotta, vnl. reliëfs met witte figuren op blauwe of veelkleurige achtergrond. De belangrijkste meesters uit het geslacht waren Luca (1400-1482) en Andrea (1435-1525). Luca, de oprichter van de dynastie, werd in zijn tijd als gelijke geciteerd als b.v. een Donatello of een Masaccio. Het Musée national de céramique de Sèvres maakt veel goed met een kleine, stralend mooie expositie met beelden en reliëfs afkomstig uit de openbare Franse collecties. De werken maakten deel uit van de beroemde collectie van de markies van Campana die Napoleon in 1862 in Rome verwierf en waarvan een groot gedeelte in het Louvre terecht kwam.

Les Della Robbia, t/m 10 mrt dag beh di 10-17u in het Musée national de la Céramique in Sèvres (west Parijs), inl 0033-141140420, metro Pont de Sèvres.

George Balanchine

Men zegt dat Balanchine het idee voor het ballet Joyaux (Jewels) opdeed toen hij een grote juwelier op de Ve Avenue in New York bezocht. Inderdaad schittert en glanst alles in het ballet: de tutu's, de diademen, maar gelukkig ook de choreografie. De drie delen verwijzen naar de drie stijlen van Balanchine: de Russische school waar hij gevormd werd in Sint-Petersburg in Diamants op muziek van Tsjaikovski; de Franse school die de lof zingt van het romantisme in Emerauds op muziek van Fauré en de klassieke Amerikaanse school waar hij een van de oprichters van is in Rubis op muziek van Stravinsky. De decors en kostuums zijn van Christian Lacroix.

Joyaux een ballet van Balanchine op 22 en 23 febr en 1 t/m 6 mrt in de Opéra Garnier te Parijs inl 0033-892899090.

En verder

Faust, opera van Gounod in een regie van Jorge Lavelli t/m 12 mrt in de Opera Bastille te Parijs 0033-892899090; La Tragédie d'Hamlet naar Shakespeare in een regie van Peter Brook t/m 13 apr in de Bouffes du Nord te Parijs 0033-146073450.