Ex-president van Zambia opgepakt

Het net sluit zich rond Frederick Chiluba, ex-president van Zambia. Vanochtend werd hij in de hoofdstad Lusaka opgepakt door de anticorruptiebrigade die aanklachten gaat opstellen om hem achter slot en grendel te krijgen. Gisteren bepaalde het Hooggerechtshof dat het parlement vorig jaar met recht Chiluba zijn onschendbaarheid ontnam.

De ongekend grote anticorruptiecampagne dreigt echter behalve voor Chiluba ook noodlottig te worden voor de huidige president Levy Mwanawasa, die de actie tegen zijn voorganger startte.

Chiluba stapte eind 2001, gedwongen door clausules in de grondwet, na tien jaar op. Hij manipuleerde zijn opvolging en zijn gewenste vervanger, Levy Mwanawasa, werd president. Mwanawasa, die aanvankelijk schimpend cabbage werd genoemd, omdat na een ernstig auto-ongeluk zijn hersens het niveau bereikt zouden hebben van een boerenkool, ontpopte zich echter tot een onafhankelijk leider. Hij lanceerde een kruistocht tegen corruptie, met als hoofddoel zijn voorganger Chiluba.

De oud-president wordt onder meer beschuldigd van verduistering van twintig miljoen dollar bij de aankoop van nooit geleverde wapens en van de verdwijning van zestig miljoen dollar bij de verkoop van een staatsmijn.

Mwanawasa nam het initiatief in het parlement om Chiluba's onschendbaarheid te laten ontnemen, waarna de weg open lag voor vervolging. Chiluba's paspoort werd afgenomen en de voormalige president leeft sindsdien onder huisarrest.

Belangrijkste bron in het corruptieschandaal rond Chiluba is het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst, Xavier Chungu. Hij beheerde, mogelijk namens Chiluba, een geheime rekening in London die werd aangewend voor corrupte transacties. De voormalige chef van de vreemdelingendienst werd eind vorig jaar gearresteerd toen hij op een gestolen brommer Zambia probeerde te ontvluchten.

Tijdens een kruisverhoor deed Chungu diverse onthullingen over Chiluba's machtsmisbruik. Tot ontsteltenis van de huidige regering vertelde hij echter ook hoe Chiluba illegaal regeringsgelden gebruikte voor de verkiezingscampagne van Mwanawasa, en verklaarde hij dat hij de bankrekening in London had gebruikt om schulden van Mwanawasa te betalen, in opdracht van Chiluba. De verkiezing van Mwanawasa eind 2001 werd door waarnemers als niet eerlijk en vrij bestempeld. De vermoedelijke winnaar was Anderson Mazoka.