Europa immuun voor Wall Street

De Europese aandelenbeurzen behaalden vanochtend op eigen kracht hun winsten. In de regel loopt het oude continent de Amerikaanse beurzen achterna, maar daar was nu geen sprake van. De jaarcijfers van enkele grote bedrijven, zoals in Nederland het postbedrijf TPG en uitgever Reed Elsevier, zorgden voor een goede sfeer op de handelsvloer.

De AEX-index stond aan het begin van de middag op 287, 01 punten, een winst van 0,33 procent. Grote winnaar was Reed Elsevier dat 's ochtends de resultaten presenteerde die analisten op zich niet verrasten. Wel was er in de markt tevredenheid over de prestaties van de educatiedivisie van het concern. Het aandeel Reed Elsevier steeg 4,8 procent tot 9,44 euro.

Ook het voedingsbedrijf Numico zag de koers stijgen. Het aandeel van de Zoetermeerse onderneming staat sinds vorige week onder druk toen financieel directeur Oomens onverwacht opstapte. Zijn vertrek voedde de ongerustheid van de beleggers over de situatie bij Numico. Gisteren probeerde het bedrijf de rust terug te brengen door bekend te maken dat de winst over 2002 niet onder de eerder afgegeven prognoses komt. Het aandeel steeg bijna 3 procent tot 6,80 euro. Een dag eerder had de koers nog een dreun gekregen (min 8 procent) door de plotselinge dood van een Amerikaanse profhonkballer, die een afslankmiddel zou hebben gebruikt die ook in de Amerikaanse winkels van Numico verkrijgbaar zou zijn.

Het postconcern TPG presenteerde zijn jaarcijfers en werd daarvoor beloond met een bescheiden winst van 1 procent. Het bedrijf maakte bekend dat oud-premier Wim Kok behalve bij ING en Koninklijke Olie ook commissaris bij TPG wordt.

Ook op de buitenlandse beurzen bepaalden jaarcijfers de stemming. Beleggers op de beurs in Londen waren tevreden over de resultaten die drankenconcern Diageo publiceerde. De aandelenprijs steeg bijna 2,5 procent, mede omdat het bedrijfsresultaat beter was dan verwacht. Mede dankzij het concern van Guinness en Johnnie Walker steeg de FTSE-index 1 procent. De fondsen Infineon en Siemens trokken de index in Frankfurt op. Met koersstijgingen van 5,7 procent en 2,5 procent voerden ze de DAX-index (plus 0,6 procent) aan. Alleen de Parijse beurs (min 0,2 procent) verloor licht. De resultaten van L'Oreal en TotalFinaElf vielen tegen.