Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

De macht over de nacht

Afgelopen nacht koos Amsterdam zijn eerste nachtburgemeester. Ambtelijk pratende dj's moeten het uitgaansleven een nieuwe impuls gaan geven.

Een vooruitziende blik kan de Rotterdamse nachtburgemeester Jules Deelder niet ontzegd worden toen hij schreef: ,,Amsterdam heeft het, en als ze het niet hebben, dan jatten ze het wel.'' Gisteravond was het zover, in Paradiso werd de verkiezing van de nachtburgemeester van Amsterdam gehouden. Er was een panel, met onder anderen de directeur van de hoofdstedelijke Stadsschouwburg, er was een hippe website waar je kon stemmen en er waren, na wat bidden en smeken, negen kandidaten.

,,Een nachtburgemeester kies je niet. Een nachtburgemeester kiest jou'', reageerde Go Magazine, de e-mailnieuwsbrief voor de dance-wereld, ,,Jules Deelder is niet het resultaat van voorrondes, spindoctors of raambiljetten. Geen commissie heeft zijn aantreden goedgekeurd. Ook nachtbrakers in de havenstad hebben geen stem gehad. Jules was, is, en zal altijd zijn. Als Jules tussen zes plankies wordt weggedragen, ontstaat geen vacature, maar een groot zwart gat.''

Toch wil Amsterdam de eretitel van Deelder importeren om het hoofdstedelijke nachtleven ,,een nieuwe impuls te geven''. Dat is namelijk op sterven na dood als je de ophef moet geloven die ontstond toen Anne Lize van der Stoel, voorzitter van het Stadsdeel Centrum, eind vorig jaar geen vergunning gaf voor erotisch paaldansen in een café bij het Leidseplein. Stadskrant Het Parool werd overstroomd met boze reacties: vertrutting, bejaardenstad, lachertje van Europa, we willen de koninginnenacht terug.

De nachtburgemeester is een initiatief van de GroenLinks-fractie van de Amsterdamse binnenstad. Opmerkelijk, want juist die partij had zich vorig jaar bij de verkiezingen sterk gemaakt voor ,,strakker handhaven om een pretpark te voorkomen''. VVD'ster Van der Stoel reageerde dan ook zuinigjes op het idee: ,,In mei kom ik met een voorstel om de horeca-sluitingstijden vrij te geven. We zullen zien wat GroenLinks dan stemt.''

Gisteren om tien uur, na de bingo, mochten de kandidaten zich presenteren. ,,Amsterdam kan voller, er kunnen nog zat evenementen bij, zoals wintercarnaval met een gezellige kerstmarkt op de Dam'', vond zonnebankbruine Hugo Braakhuis. Levend kunstwerk Fabiola wilde een nachtstraat door de Reguliersdwarsstraat met glas te overkappen en ,,geen oorlog als het kan''. Er was een voormalige trendscout van kledingfabrikant Levi's die ,,niet-commerciële dingen'' wilde oppikken, ze vond het ,,echt leuk om me hier te kunnen presenteren''. Dat gold niet voor `mijnheer Van Rhoon'. Ondanks herhaalde oproepen liet deze kandidaat zijn gezicht niet zien.

Maar de meeste kandidaten hadden het over ,,het gesprek met de gemeente aangaan'', ,,een dialoog tot stand brengen'', ,,ruimte creëren voor een nieuwe generatie'', ,,de knelpunten van de stadsdelen inventariseren'', ,,in contact komen met alle bewoners en bezoekers van Amsterdam''. Maar wat zou je eerste actie zijn, wilde de presentator weten in een poging de vaagheid te doorbreken? ,,Een website opzetten.''

De kroon spande De Nachtwacht, een collectief van acht dj's, party-programmeurs en clubeigenaren rond Joost van Bellen, voormalig artistiek leider van discotheek Roxy, en Anne Hemker, stadssocioloog. Zij wilden een puntensysteem, een goede prijs-kwaliteitverhouding, creatief kapitaal, gedenkdagen, kwartaaloverleg met de bestuurders van de stad en dat alles bovendien ,,multiseksueel en veilig''.

Op de tribune kijkt Hannah Belliot, wethouder cultuur, de presentatie hoofdschuddend aan: ,,Ik begin me nu pas echt zorgen te maken. Als zelfs de party people al politiek praten, is er iets grondig mis met de stad. Een nachtburgemeester moet beyond politics zijn.'' Zelf is de wethouder voor Fabiola, ,,maar dan moet hij wel af en toe een strak mantelpakje met krijtstreep dragen''.

De opgeschoren jongen naast me is het daar niet mee eens: ,,We moeten serieuze vertegenwoordigers hebben die met de regering van deze stad praten.'' En hij wordt op zijn wenken bediend. Met voorbijgaan aan de publieksstemming – de organisator van de Gay Pride was eerste met 1.635 stemmen – kiest het panel unaniem voor De Nachtwacht. Na enige verwarring hoe je een collectief een lintje moet omgehangen kan Joost van Bellen zijn ambtelijke dankwoord uitspreken: ,,Het goede nieuws is dat Stadsdeel Centrum zijn medewerking heeft toegezegd.'' Die man wordt nog wel eens dagburgemeester.