Coach Boeve heeft nog hoop in Zwolle

Peter Boeve wekt de indruk zo langzamerhand alle gevoel voor realiteit kwijt te zijn. Nadat zijn ploeg in een zwak degradatieduel tegen Vitesse voor de elfde keer op rij niet had kunnen winnen, sprak de coach van FC Zwolle zichzelf nog maar eens moed in. Ondanks de nederlaag stelde hij vast dat zijn elftal ,,een punt of zelfs meer'' had verdiend in het Gelredome. De 45-jarige coach had ,,een echt team gezien'', dat alles wilde geven. Volgens Boeve is het slechts een kwestie van tijd of het ,,Zwolle-gevoel'' komt eraan. Degenen die aan zijn woorden twijfelden nodigde hij uit om komende zondag naar de wedstrijd tussen Zwolle en RKC Waalwijk te komen.

De woorden van Boeve lijken in contrast met de werkelijkheid. De oud-voetballer van onder meer Vitesse en Ajax wordt door een deel van de spelersgroep nauwelijks nog serieus genomen. Afgelopen weekeinde kwam het na het echec van Zwolle tegen PSV (6-0 verlies) bijvoorbeeld tot een woordenwisseling tussen aanvoerder Richard Roelofsen en de coach. De voetballer uitte daarna ook nog eens voor de televisiecamera's van Studio Sport kritiek op de te aanvallende speelwijze van de degradatiekandidaat. De 33-jarige voetballer moest zijn verbale actie bekopen met een boete. Daarop wilde Roelofsen niet langer aanvoerder zijn.

Zo stond FC Zwolle in de wedstrijd tegen Vitesse wederom met een andere aanvoerder in het veld. Nadat Marco Roelofsen, Michel Doesburg en nu dus ook Richard Roelofsen de band om de arm niet meer wilden dragen, was het nu de beurt aan verdediger Albert van der Haar. Roelofsen werd door Boeve naast zich op de reservebank neergezet. De coach gaf als verklaring dat het hier louter een tactische ingreep betrof. Hij ziet Roelofsen voor de rest van het seizoen niet meer als een verdediger, maar als een aanvaller. En daar had hij er in de eerste helft tegen Vitesse maar heel weinig van nodig.

Zwolle trad tegen Vitesse aan met een verdedigende tactiek. Slechts hopen op die ene uitbraak van de snelle Marino Promes. Omdat het Vitesse van coach Mike Snoei ook al maanden achtereen zonder zelfvertrouwen speelt, kregen de 21.000 toeschouwers in het Gelredome een slechte eerste helft voorgeschoteld. Na een half uur strafte Vitesse-verdediger Michael Jansen het betonvoetbal van Zwolle af met een rake kopbal. Daarmee kwam een einde aan de hoop van Boeve om Arnhem met een doelpuntloos gelijkspel te kunnen verlaten.

In de tweede helft moest FC Zwolle daarom overgaan tot een volledig ander strijdplan. En mede omdat het angstige Vitesse zich steeds verder liet terugzakken, konden de Zwollenaren zowaar het initiatief overnemen. Tot ontsteltenis van Snoei schoot de door Vitesse aan Zwolle verhuurde spits Jhonny van Beukering na een uur de gelijkmaker binnen. Drie minuten later zette de Belg Bob Peeters met een snoeihard schot in de kruising Vitesse weer op een nauwelijks verdiende voorsprong. In de slotfase kreeg Zwolle nog wel een paar kansjes, maar de overwinning ging uiteindelijk toch verdiend naar Vitesse. Het was de eerste zege na acht wedstrijden waarin de club slechts een punt behaalde.

Vloekend en tierend liep de selectie van Zwolle de kleedkamer van het Gelredome in. Sinds november weet de ploeg, die vorig jaar onder coach Paul Krabbe verrassend kampioen van de eerste divisie werd, niet meer wat winnen is. Ruim een half jaar geleden werd Krabbe op verzoek van de selectie op een zijspoor gezet en de eerder bij RKC en Ajax ontslagen Boeve binnengehaald als de nieuwe coach. Na twintig wedstrijden is duidelijk dat hij niet de wondercoach is die bij het kwaliteitsarme FC Zwolle iets extra's losmaakt.

Het bestuur wil niet opnieuw een trainer vroegtijdig wegsturen. En van opstappen wil Boeve zelf niets weten. Hij wil ,,zijn reis met Zwolle door de eredivisie'' gewoon afmaken. Boeve had daar naar eigen zeggen in het duel met Vitesse voldoende aanknopingspunten voor gezien. Hij zag ,,zichtbare verbeteringsmomenten'' en sprak over ,,win-win situaties'', en ,,neuzen die in principe dezelfde kant op staan''.

Boeve zei er bovendien niet aan te twijfelen dat de ploeg nog het volledige vertrouwen in hem heeft. ,,Dat hebben de spelers me vanavond laten zien door de manier waarop ze speelden. Ik hoef geen vriend van ze te zijn. Een trainer is eerder een soort vader voor de spelers. Achteraf zullen ze zeggen `zo slecht was hij nog niet'. Ik ben in Zwolle niet aan een mission impossible bezig.''

Vitesse

2

FC Zwolle

1

Ruststand 1-0. 32. Michael Jansen 1-0, 60. Van Beukering 1-1, 62. Peeters 2-1. Scheidsrechter: Schenkels. Toeschouwers: 21.000. Rode kaart: 90. Zuurman (FC Zwolle, 2x geel). Gele kaart: Peeters (Vitesse).

    • Koen Greven