Bolkestein werkt aan compromis overnamerichtlijn

Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) wil nu toch de in Scandinavië en Frankrijk gangbare beschermingsconstructies via meervoudig stemrecht van aandeelhouders aanpakken. Hij denkt hierdoor voldoende steun bij EU-lidstaten en Europarlement te krijgen voor de overname-richtlijn om vijandige overnames in de EU te vergemakkelijken.

In goed ingelichte Brusselse kringen wordt bevestigd dat Bolkestein werkt aan een compromis over de overnamerichtlijn, die volgens hem ook belangrijk is voor verbetering van de efficiency van de Europese economie. Bolkesteins woordvoerder wilde vanmorgen alleen zeggen dat de Eurocommissaris al eerder verklaarde ,,open te staan voor goede ideeën''.

Ruim een jaar geleden sneuvelde Bolkesteins overnamerichtlijn in het Europarlement op het nippertje. Met name Duitse Europarlementariërs vonden dat de richtlijn geen `eerlijk speelveld' creëerde, omdat het meervoudig stemrecht ongemoeid werd gelaten. Met deze beschermingsconstructie kunnen aandeelhouders met een minderheidsaandeel een onderneming controleren, omdat zij per aandeel meer stemmen mogen uitbrengen. Duitsland schafte de constructie enkele jaren geleden af.

Bolkestein zei eerder dat hij het meervoudig stemrecht niet kon aanpakken, omdat dan in feite van onteigening van eigendomsrechten sprake zou zijn. Een compensatieregeling voor aandeelhouders zou juridische moeilijk haalbaar zijn. Bolkestein is nu toch bereid in te stemmen met amenderingen door het Europarlement, waarover hij overleg pleegde met de Duitse parlementsrapporteur K. Lehne.

Het compromis komt erop neer dat het meervoudig stemrecht na 2010 verdwijnt. Compensatie voor aandeelhouders, die wegens het meervoudig stemrecht een extra vergoeding bovenop de overnameprijs moeten krijgen, moeten door betrokken lidstaten zelf worden geregeld. Europarlementiër B. Doorn (CDA) denkt dat aanvaarding van de richtlijn nu dichterbij komt. Volgens hem zal het Europarlement nog wel een oplossing willen voor ongelijkheid met de Verenigde Staten, waar ondernemingen zich straks beter beschermd weten dan in de EU.

    • Hans Buddingh'