Beurs Irak floreert

De beurs van Bagdad kent geen vijandige overnames, elektronische handel en heeft zelfs geen airconditioning, maar functioneert nog steeds ondanks de oorlogsdreiging. Sinds begin augustus, toen het vooruitzicht van een door de Verenigde Staten geleide inval in Irak vaste vorm begon aan te nemen, zijn de koersen op de beurs van Bagdad zelfs met 47 procent gestegen.

De Iraakse dinar, waarin de aandelenkoersen worden uitgedrukt, is in de tussentijd officieel nauwelijks gedaald. In het door Koerden beheerste noorden van Irak lijkt de munt op de zwarte markt zelfs in waarde verdubbeld sinds de zomer. Terwijl `Bagdad' met 47 procent steeg, kelderden de koersen op de westerse beurzen. De AEX-index verloor sinds 1 augustus vorig jaar ruimt 16 procent, Wall Street 6 procent, de FTSE-index in Londen 9,5 procent en de Duitse Dax-index 27 procent.