Belgische rel over Songfestival

De Vlaamse zangeres Soetkin Collier (26) mag wegens haar extreem-rechtse verleden op 24 mei België niet vertegenwoordigen op Songfestival 2003 . De Waals-Vlaamse muziekgroep Urban Trad, waarvan zij deel uitmaakt, moet nu naar een andere zangeres uitkijken.

De zaak kwam gisteren aan het rollen na de publicatie in de Franstalige krant La Dernière Heure van een recente brief van de Staatsveiligheidsdienst aan de minister voor Cultuur en Media, Richard Miller. Daarin staat dat Collier ,,een extreem-rechtse militante en een overtuigd Vlaams nationaliste'' is. Zij werd in 1993 en 1996 aangehouden na deelname aan nationalistische protestacties. Volgens de Staatsveiligheidsdienst zou de zangeres in 1996 ook een herdenking ter ere van de nazi-leider Rudolf Hess hebben bijgewoond. Dit laatste spreekt Collier tegen. Zij overweegt stappen tegen de dienst.

Miller besloot samen met de omroep RTBF – dit jaar verantwoordelijk voor de Belgische uitzending – dat Collier niet naar Riga mag. ,,Het zijn mogelijk jeugdzonden, maar we kunnen niet het risico lopen dat het imago van ons land wordt besmeurd.''

De zangeres zei het besluit te kunnen `begrijpen'. Zij erkende haar Vlaams-nationalistische verleden, maar zei het al jaren geleden te hebben afgezworen. ,,Ik heb geen enkele sympathie voor de ideeën van het Vlaams Blok. Ik geef nu Nederlands aan allochtonen.'' Haar vader was uitbater van het Antwerpse café De Leeuw van Vlaanderen, een verzamelplaats van extreem-rechts. ,,Ik heb twee fantastische ouders met toevallig een verkeerde ideologie'', aldus Collier. De leider van Urban Trad, Yves Barbieux, verdedigde haar: ,,Soetkin heeft me haar verleden nooit verborgen. Ze zei me te hebben gebroken met de ideologie waarin ze is opgevoed.''

    • Hans Buddingh'